Пещера "Венеца" е открита за посетители

  • 25 май 2015 16:48

  • 5286
  • 0
Пещера "Венеца" е открита за посетители
©

От днес една от най-красивите пещери в България е открита за посетители и всеки може да я разгледа. Това е казала министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard на откриването на пещера "Венеца" за посетители в село Орешец, Видинска област, съобщиха от ведомството.

"Благодарение на програмите за трансгранично сътрудничество и развитие на селските райони това вече е един завършен и напълно социализиран туристически обект", е казала министър Ангелкова.

По думите й предстои пещерата да бъде включена в маршрутите, които Министерството на туризма разработва, което ще я превърне в още по-популярен туристически обект.

Пещера "Венеца" вече е обновена и достъпна за всички благодарение на европейския проект "Чудните пещери", финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество. По нея са създадени два проекта - за социализиране на "Венеца" и за сръбската "Райкова пещера", които са на обща стойност близо 100 хил. лв.

По Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. във "Венеца" са изградени художествено осветление и достъп за посетителите, като тези дейности са на стойност над 150 хил. лв.

Природният феномен се намира на 1 км югозападно от село Орешец към община Димово, област Видин, и на около 13 км от скалния град Белоградчик.

Подземните коридори на пещерата са с дължина 200 метра и има пет зали. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, както и причудливи образи от ледени кристали.

Образуванията са цветни и учените обясняват образуването им с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от различния състав на глината и скалите.

Днес пещерата е готова да посреща гости от България и от света - направена е пътека, поставено е осветление, изграден е заслон, има туристически информационен център и предстои да бъде открит втори.

Ще бъдат изградени 400 м път и паркинг. Оформени са пешеходни пътеки над пещерните образувания. Във вътрешността на лабиринта могат едновременно да влизат по 15 души. Целият маршрут е дълъг около 200 метра и той ще може да бъде разгледан за час и половина.

По-късно днес министър Ангелкова ще посети крепостта "Кастра Мартис" в Кула, която е сред 50-те малко познати туристически обекта и е част от кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, финансирана по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г.

Последвайте канала на

5286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини