7 основни грешки при боядисване на стени

  • 25 май 2015 15:53

  • 21682
  • 2
7 основни грешки при боядисване на стени
©

Боядисването на стените в нови свежи нюанси е един от най-лесните и евтини начини да поканите пролетното настроение в дома си. Ако сте решили сами да се заемете с тази дейност, приготвили сме ви списък със 7-те основни грешки, за които да внимавате, за да постигнете желания краен резултат.

А ако не искате да рискувате, сравнете оферти безплатно от изпълнителите във вашия район и се доверете на професионален бояджия.

Грешка 1: Избираме нискокачествени четки и валяк за боядисване

След като сме похарчили по-голямата част от бюджета си за хубав латекс, обикновено решаваме, че можем да намалим разходите си като вземем евтин бояджийски валяк и четка. Не забравяйте, че зад добрия резултат се крият качествени инструменти и не подценявайте апликаторите.

Виж още: 6 начина да освежите дома си с минимален бюджет

Грешка 2: Пропускаме предварителната подготовка на стените

Ако сте решили да се заемете сами с боядисването, в никакъв случай не пропускайте предварителната подготовка на стените. За да ви върви леко работата, те трябва да са добре почистени, шпакловани и замазани преди нанасянето на основата и латекса. Ако се нуждаете от допълнителни инструкции, вижте как можете да шпакловате стена в 3 лесни стъпки или се обърнете към специалист.

Грешка 3: Не облепяме ъглите и контактите с тиксо


Вниманието към детайлите е качество, което превръща всеки добър бояджия в Майстор. Ако искате да постигнете чисти линии и видимо професионален резултат, не пропускайте да облепите контактите и ъглите на стените със самозалепваща се лента. Не оставяйте латекса да засъхне с тиксото и го отстранете веднага след като приключите с боядисването.

Грешка 4: Не предпазваме мебелите и пода

Боята има лошия навик да попада на места, за които дори не сме и предполагали. Ето защо, още преди да отворите кутията с латекс, не пропускайте да предпазите останалите вещи в помещението. Ако имате възможност, изнесете мебелите или ги опаковайте с найлон или стар чаршаф. Пода покрийте със стари вестници. Ще сте благодарни на себе си за тази 10-минутна подготовка, защото по-късно няма да ви се наложи да се чудите как да изтъркате боята от килима.

Грешка 5: Пропускаме да положим основа под латекса

Никога не пропускайте да грундирате стените преди боядисване. Грундът заздравява основата и допринася за равномерното попиване на латексната боя. В резултат получавате и още един плюс-наситени и чисти цветове.

Виж още: 5 съвета за спалня в тъмни цветове

Стъпка 6: Покриваме четката или валяка с твърде много боя


Ако потопите цялата четка в боя или латекс, има голяма вероятност тя да засъхне и да не можете да я изчистите по-късно. По същия начин, ако нанесете твърде голямо количество от боята, влакната на валяка може да се слепнат. Вместо това, потапяйте само върха на четката и отцеждайте валяка. Печелите две предимства-спестявате латекс и избягвате нежелани капки боя по пода.

Виж още: Боядисване на стая в 6 стъпки

Стъпка 7: Нанасяме втория слой твърде рано


Нанасянето на втори слой, преди първият да е изсъхнал напълно, може да провали цялото боядисване. За да предотвратите този неприятен ефект, спазвайте инструкциите върху опаковката. А ако въпреки това продължавате да имате съмнения, оставете стената да съхне за 24 часа.

Ако сте решили да освежите помещенията в дома си за пролетта, изберете качествени материали, отделете си достатъчно време за подготовка и внимавайте за детайлите. В случай, че имате нужда от професионалист за боядисване на стени с латекс, потърсете подходящ специалист за вашия проект, като направите безплатна заявка в MaistorPlus.

Какви други гафове сте имали по време на боядисването? Споделете вашия опит и препоръки в коментарите.

Последвайте канала на

21682 2

Коментари 2

Добави коментар
Experto

2017.04.17 | 13:08

2
Лесни начини за шпакловане от непрофесионалисти НЯМА!
Орлин

2017.04.17 | 13:08

1
Най-редовно забравям да си подготвя всичко необходимо преди да започна и се сещам чак когато съм се омазал до уши :)

Добави коментар

Водещи новини