Археолози продължават проучванията в местността "Славната канара" край село Дебрене

  • 25 май 2015 14:13

  • 2772
  • 0
Археолози продължават проучванията в местността "Славната канара" край село Дебрене
© Булфото (архив)

Археологическа експедиция ще продължи проучванията в местността "Славната канара" край село Дебрене, на чиято територия през миналото лято бе открито църковно съкровище от 1200 монети.

Общинският съвет на Добричката община ще обсъди на предстоящата си сесия да подкрепи с 22 000 лева проучванията на Регионалния исторически музей. Културният институт възнамерява да превърне крепостта, използвана още в късната античност, и еднокорабната базилика в туристически обект. Базиликата в "Славната канара", която се смята за място със специфична енергетика, е възникнала по време на великото преселение на народите.

Заради опустошителните нашествия култовият комплекс е бил защитен с масивна каменна стена, която се руши от ерозията и набезите на иманяри, посочват от археологическия екип. При спасителните разкопки през миналия сезон освен на амфората с монети на императорите Юстиниян Велики и Юстин I археолозите се натъкнаха и на други ценни находки - римски мечове, старобългарски посребрен колан, старобългарски землянки, разкрита бе втората порта на крепостта, информира БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2772 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини