ДНСК се произнася за незаконните постройки на ромите в Гърмен

  • 25 май 2015 13:45

  • 3789
  • 9
ДНСК се произнася за незаконните постройки на ромите в Гърмен
©

На среща при областния управител на Благоевград Бисер Михайлов днес бяха обсъдени обстановката и мерки за решаване на проблемите след възникналото в село Гърмен напрежение. Преди два дни там възникна скандал, прераснал във физическа саморазправа между местни жители от Гърмен и ромския квартал "Кремиковци", при който пострадаха четирима, а полицията задържа осем души.

В момента, както информираха от ОД на МВР - Благоевград, присъствието на полицейски служители в района е засилено, не е допуснато ескалиране на напрежението и грубо нарушаване на обществения ред. Бисер Михайлов и кметът на община Гърмен Минка Капитанова, която участва в днешната среща заедно с представители на ДНСК и други институции, съобщиха на пресконференция след това за обсъжданите теми. Един от острите проблеми са съществуващите 129 незаконни постройки в кв. "Кремиковци", които по закон трябва да бъдат премахнати.

В квартала, както уточни Капитанова, в момента с адресна регистрация живеят 769 души, а колко реално живеят, по думите й, никой не може да каже, защото при проверка винаги има гости, обясни тя. Ясно и категорично по отношение на възникналия проблем в община Гърмен и по-специално за кв."Кремиковци" може да се каже, че в момента няма одобрен кадастрален план, заяви областният управител Бисер Михайлов, който направи кратка ретроспекция на действията и вземаните от общинския съвет в Гърмен решения в тази връзка, някои от които не са били съобразени със закона.

Днес са били обсъдени някои от необходимите дейности, които трябва да бъдат извършени, за решаване на проблема. По думите на областния управител, е доста голям обемът на работа, тъй като постройките са много и е необходимо време, за което институциите да се произнесат. Следобед се очаква официално становище по въпроса на ДНСК - София, допълни Бисер Михайлов. Напрежението е сериозно и аз още веднъж ще използвам възможността да се обърна към хората: законосъобразно решение на въпроса винаги ще бъде намерено, но молбата ми е напрежението да не ескалира, защото това няма да бъде от полза за никого, заяви Бисер Михайлов.

Проблемите не са отсега. Те са доста отдавна, натрупали са се. Буквално една силна музика е преляла, както се казва, чашата на търпението, посочи той. Заповедите за събаряне на незаконните постройки са издадени от ДНСК и те не са изпълнени, допълни Минка Капитанова. Сега ще трябва да отидат отново хора от ДНСК на място, да направят сметка колко ще струва като разход и колко ще отнеме като време, за да може да се наеме фирма, която да изпълни тези дейности, обясни тя. Според нея общинският кмет на Гърмен, който е бил преди нея, е тръгнал в грешна посока и не са предприети законовите мерки за решаване на проблема. "Може би това се е отлагало и "замазвало" в годините назад и проблемът затова сега ескалира, заяви Капитанова. Смятам, че е крайният момент да се разреши, но трябва да се тръгне в правилната посока."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3789 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.07.03 | 18:25

9
ZASHTO ZAK SEGA?
Agent Manol Bashev

2015.07.03 | 18:24

8
Za vsi4ko e vinoven predishniq obshtinski kmed Ahmed Bashev toi gi nastanqvashe za da im polzva glasovete za izborite...
ФАКТ

2015.07.03 | 18:24

7
ГОРЕТЕ ОРКИТЕ ,ЗАЩОТО ЩЕ НИ ПРЕВЗЕМАТ !!
Aхм

2015.07.03 | 18:24

6
Ами прочетете наказателния кодекс, и каквото пише там го приложете! Затова сте избрани, за да прилагате закона! Само че реалността е друга! Аз ще ви дам по 50 лева да ме изберете, пък аз после няма да ви закачам! Будалите българи да бачкат и да плащат данъци и глоби! Съд нямааа, съд, за такива тарикати!!!

2015.07.03 | 18:24

5
След дъжд качулка.... абе толкова ли са тъ пи, че не могат да проверяват селата за незаконни бараки? като убият някои - слагаме лампа
щеката

2015.07.03 | 18:24

4
Какво е ДНСК?

2015.07.03 | 18:24

3
Нещо като ДПС+ДАНС+ДСК+ЩЕКА отзад

2015.07.03 | 18:24

2
до ромите от Кремиковци, продавам парцели на Марс, тел. 0899888888

2015.07.03 | 18:23

1
Дали ще стигнат още 25 години на ДНСК, да се произнесат по въпроса.

Добави коментар

Водещи новини