Кунева: Промени в Конституцията и заради антикорупцията

  • 25 май 2015 12:16

  • 1055
  • 2
Кунева: Промени в Конституцията и заради антикорупцията
©

Трябва да се обмислят промени в Конституцията и заради борбата с корупцията, за да може да се отзовават изборните длъжности, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси. Това коментира днес пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 по повод внесения за обществено обсъждане Закон за предотвратяване на корупцията по високите етажи.

Тя посочи, че към момента е възможно да се освобождават от длъжност лицата, които са назначени, в това число министрите, директорите на агенции или директорите на дирекции по министерствата, но има законов вакуум по отношение на изборните длъжности като депутати, кметове и общински съветници. По думите й този вакуум може да стане с промени в основния закон. Кунева посочи, че като член на Министерския съвет тя не може да внесе текст за поправки в Конституцията, но беше категорична, че ако депутатите искат закона и въобще борбата с корупцията да проработят, то такава промяна трябва да се случи. Тя посочи, че вече е отворен дебатът за Конституцията и че процесите за реформиране на съдебната система и изкореняването на корупцията са свързани до голяма степен.

Кунева беше категорична, че законът е взел и адаптирал примера на много страни, които са белязали успехи в борбата с корупцията. По думите й анонимните сигнали са общоприет метод. Тя беше категорична, че те ще се разследват, само ако има достатъчно доказателства.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1055 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.25 | 23:33

2
Вече свикнах да гледам глупавите рекламации на партиите, имам чувството, че съм пред "столичани в повече", когато депутати, министри се правят на добри пред народа - една комедия са всички управляващи, най-вече Герб.

2015.05.25 | 23:33

1
За какви заслуги стана член на директорския борд на Париба. Или си много добра банкерка или си много корумпирана.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини