Регистър на избирателите щял да позволи да станат ясни хората, които се занимават с изборен туризъм

  • 25 май 2015 10:22

  • 1069
  • 1
Регистър на избирателите щял да позволи да станат ясни хората, които се занимават с изборен туризъм
©

Необходим е регистър на избирателите, който ще позволи да станат ясни хората, които се занимават с изборен туризъм. Това коментира пред „Фокус” Димитър Димитров, политолог и преподавател по избори и избирателни системи в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

По думите му трябва радикална промяна в Изборния кодекс, за да бъдат ограничени правата на такива избиратели. „Тъй като ние имаме доста пълни бази данни, създаването на такъв регистър ще отнеме между 3 и 6 месеца. Трябва да се напише закон, да се създаде юридически отговорна институция, която ще контролира неговото съдържание, както и правомощията му по публично оповестяване на данните“, обясни политологът.

Димитър Димитров каза още, че един такъв регистър би бил техническо улеснение и ще позволи най-ясно да се дефинира групата от избирателите, които се регистрират на различни адреси.

„Да не говорим, че ако се въведе задължително гласуване, няма да как да мине без регистър на избирателите. През него, освен всичко останало, може сравнително надеждно и централизирано да стане ясно кой извършава дейностите, кой ги санкционира, кой за какво е отговорен, да се проконтролира целият процес“, каза още Димитър Димитров.

Политологът коментира и конфликта в Гърмен. Според него такива събития имат значение и за политическата обстановка, особено когато са близо до изборите. По думите му от ситуацията ще се възползват партиите, които са поставили етническите отношения като приоритет – от една страна ДПС, а от друга – част от партиите в сегашно мнозинство.

Последвайте канала на

1069 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.25 | 23:47

1
а кой ги подстрекава за такъв туризъм ще стане ли ясно

Добави коментар

Водещи новини