Бум на варицела и скарлатина в страната

  • 25 май 2015 10:20

  • 4891
  • 0
Бум на варицела и скарлатина в страната
©

Бум на шарка в цялата страна отчитат епидемиолозите. Всяка седмица поне 800 души се изприщват от варицела или скарлатина. Най-тежко е положението в детските градини, съобщава "Телеграф".

Забавачките вече са полупразни, защото стотици малчугани са изолирани в домовете си, тъй като инкубационният период е от 11 до 21 дни.

Само за последната седмица 768 са повалените от варицела, а други 104 са пипнали скарлатина. Обобщените цифри от началото на годината, публикувани на сайта на Националния център за заразни и паразитни болести, са още по-сериозни. Само за 5 месеца – от януари до май, варицелата е съборила 13 067 човека, което е с над 1000 души повече от миналата година.

Скарлатина пък са пипнали 2525 нашенци, което също е по-висок брой заразени в сравнение със същия период през 2014 г. Общо над 15 души са прекарали двете най-разпространени шарки. Основната причина за бума на заразата е, че България е единствената страна в ЕС, в която няма регистрирана ваксина срещу варицела.

По-заможните нашенци обаче си купуват ваксина от аптеките в съседните ни Румъния и Гърция и така се застраховат, че почивките им през лятото няма да пропаднат заради болно дете. Цената на една доза там е между 40 и 60 евро, а за имунизацията са нужни две инжекции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини