Цената на черешите се срина до 90 стотинки на едро

  • 25 май 2015 07:24

  • 1930
  • 1
Цената на черешите се срина до 90 стотинки на едро
© Getty Images/Guliver

В момента страната е залята с вносни ягоди от Турция и Гърция, вече излиза от градините и българската продукция. Друга причина за слабата реализация и ниската цена на родното производство е вносът на ранни череши от Гърция, които са тип хрущялка, пише "Монитор".

Тези плодове са по-трайни, по-едри и търговците ги предпочитат, независимо от високата им цена - 4 лева за кило на борсата. Досега нашите производители са предлагали череши от сорта „Ранна черна", които са дребни и меки.

Точно те вървят за стотинки на едро, а по пазарите особено в районите с много черешови градини може да се намерят за два лева, докато в столицата не падат под 4 - 5 лева. Заради затворения руски пазар нашите овощари ще пропуснат износ за 7,2 млн. евро, сочат разчетите на специалистите от бранша.

През миналата година по време на кампанията за Москва заминаха около 200 тира по 20 тона всеки, като цената за килограм череши за износ бе 1,8 евро за кило.

Тази година обаче родните производители няма да изнесат и една черешка в Русия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1930 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.02 | 11:32

1
Гръцките и турските ягоди ми са ясни, те са още по-изкуствени от българските. Ако българските ни ви харесват и са безвкусни, то гръцките и турските са направо за изхвърляне.

Добави коментар

Водещи новини