Консерваторът Анджей Дуда избран за президент на Полша (видео)

  • 25 май 2015 06:32

  • 1306
  • 0
Консерваторът Анджей Дуда избран за президент на Полша (видео)
©

Консерваторът Анджей Дуда, кандидат на дясната партия Право и справедливост, спечели втория тур на президентските избори в Полша с 53 на сто от гласовете и победи досегашния президент десноцентрист Бронислав Коморовски, който получи 47 процента, предаде Франс прес.

Победата на 43-годишния юрист трябва да бъде официално потвърдена днес, когато ще бъдат обявени окончателните резултати. Тя може да открие пътя към връщане във власт на неговия наставник Ярослав Качински, водач на консервативната и популистка партия Право и справедливост, с парламентарните избори през есента.

Коморовски веднага призна поражението си и поздрави своя съперник. "Скъпи приятели, този път не успяхме. Така решиха гражданите на свободна и демократична Полша. Затова поздравявам моя конкурент. Поздравявам го за неговия резултат и му пожелавам добър президентски мандат, защото желая доброто на Полша", каза досегашният президент. Дуда му благодари за тези думи и благодари на хората, гласували за него, пожелавайки да са още повече на следващите избори, пише БТА.

Дуда е евродепутат от ПС, който бе почти неизвестен преди началото на предизборната кампания. Той ще встъпи в длъжност като президент на 6 август. 62-годишният Коморовски, кандидат на управляващата либерална партия Гражданска платформа, бе президент от 2007 г. В Полша президентските правомощия са относително ограничени, но съжителството на младия консерватор с правителството на Гражданска платформа на министър-председателката Ева Копач може да се окаже трудно заради големите различия между двете партии, посочва АФП.

Предизборната платформа на Дуда предвиждаше намаляване на възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години, намаляване на данъците и насърчаване на полския бизнес. Партията му е евроскептична и експерти прогнозират напрежения с Европейския съюз.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Анджей Дуда за изборната му победа и му пожела успешно президентство, съобщи ТАСС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини