Благодарение на 24 май сме народ с бъдеще, обяви Плевнелиев (видео+снимки)

  • 24 май 2015 12:29

  • 2976
  • 21
Благодарение на 24 май сме народ с бъдеще, обяви Плевнелиев (видео+снимки)
© Булфото

Хиляди ученици и преподаватели се включиха в шествието по случай 24 май, което тръгна от Министерството на образованието и науката (МОН). В него се включиха също държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и министърът на образованието Тодор Танев, съобщи news.bg.

Много граждани дойдоха да гледат тържествения марш, който премина по бул. „Цар Освободител" до Народната библиотека. Към него се включиха учени от БАН, както и академичният състав на Софийския университет „Св. Климент Охридски".
Камбанен звън възвести празника на братята първоучители Кирил и Методий.

Българският патриарх Неофит и духовенството ни дойдоха пред Народната библиотека. Дипломати, депутати и общински съветници също уважиха празника.

Тържествен водосвет отслужи епископ Тихон. Празнувайте този празник, призова той. По думите му днешният празник е един от малкото останали през вековете празници, посветен на братята Кирил и Методий. Нека не празнуваме само езика ни, нека се научим да го ползваме, настоя епископ Тихон. Той призова да не вкарваме злозвучия и чуждици в речта си. Нека не празнуваме само българската култура, но и да я усвояваме, пожела епископ Тихон.

Честит празник на знанието и духовността, пожела и столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. По думите й днес изказваме своето преклонение пред образованието, културата и духовността.
Тя отправи послание към българските учители: „Във вашите класни стаи се оформя бъдещето на нашата страна". Фандъкова се обърна и към културните дейци, хората, ангажирани с българското слово, библиотечните дейци и книгоиздатели.

Предизвикателството на днешния ден е да разпространим успешните и доказани модели в образованието във всички училища, настоя столичният градоначалник. Тя призова за подкрепа за новия Закон за училищното и предучилищното образование.

24 май е ден велик, велик ден на духа и просветата, заяви от своя страна и президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. 24 май е празник на българската идентичност, убеден е той. По думите му, благодарение на днешния ден народът ни се е превърнал в народ с мисия и бъдеще. Не изгасва празничната искра на любовта към просветата, доволен е президентът. Българската книга дава сила на нашия народ, изтъкна държавният глава.

Той настоя във века на динамични промени да се формират образовани граждани. Президентът Плевнелиев поиска реформиране на образователната система и настоя за изграждане на икономика на знанието. Бъдещето е на иновациите, подчерта Плевнелиев.

Президентът поиска тласък на народното просвещение, както и да се развива делото на братята Кирил и Методий. Той специално благодари на рицарите на духа. Дълбок поклон пред вашето дело, заяви президентът Плевнелиев.

Пред държавниците ученици бяха разпънали транспарант с лозунг „Няма да бягаме в чужбина, България е нашата родина".

Стихотворението „Аз съм българче" от Иван Вазов тази година рецитираха първокласниците от столичното училище „Любомир Пипков" Ана Алексиева и Борис Христов.

Венци пред паметника на братята равноапостоли и покровители на Европа Кирил и Методий бяха поднесени от името на президента, премиера и председателя на Народното събрание, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, министъра на образованието, от ПГ на ГЕРБ, БСП, ДПС, както и от БАН и други институции.

Галерия от снимки вижте ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
2976 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
real

2015.05.25 | 15:14

21
какво бъдеще-българия изчезва като държава и народ, а тоя приказва като ненормалник.

2015.05.25 | 15:14

20
Този "умник" ръси бисери ежедневно. Често се чудя кой ид.от му пише речите, че глупостта струи от всяко изречение. Мишок с тъпи и високопарни лозунги не може да е български президент.

2015.05.25 | 07:25

9
БЛАГОДАРЕНИЕ НА 24 МАЙ СЪЩЕСТВУВАМЕ И ИМАМЕ БЪДЕЩЕ. БЪЛГАРИЯ ДАДЕ ПИСМЕНОСТ НА РУСИЯ, А РУСИЯ ПОСЛЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ РОБСТВО И ТЯ СЕ ВЪЗРОДИ.

2015.05.25 | 13:30

19
В Русия вярват, че Кирил и Методи са гърци и всъщност от Гърция е дошло православието и кирилицата не от България! Свери си часовника, че май си със менте часовник!
гражданин

2015.05.25 | 07:26

18
На всеки три родени деца, две са такива с немайчин български език. Тоя за къФ празник ни говори???
Варна столицата на мафията

2015.05.25 | 07:26

17
Благодарение на 24-ти май сме народ с минало, а благодарение на вас които ни управлявате последните 25г. нямаме никакво бъдеще!

2015.05.25 | 07:25

16
Народ с бъдеще , чийто параден вход е Терминал 2!
XXX

2015.05.25 | 07:25

15
Няма бъдеще за народ, управляван от МУТРИ!

2015.05.25 | 07:25

14
С бъдеще сме, ама дали е добро бъдеще е съвсем различна тема
Иво

2015.05.25 | 07:25

13
Народ с бъдеще . Народ с президент палячо !!! СРАМ , СРАМ и ПОЗОР за България !
the Saint

2015.05.25 | 07:25

12
Да, и то в ден в който в единия край на страната ни (Гърмен и Марчево) българи се чудят как да се справят с набезите на нагли цигани. Вместо да ми ходи по шествия по случай 24ти май да взема невзрачния ни президент стане мъж като отиде и подкрепи българите там!
не син

2015.05.25 | 07:25

11
Един президент може да бъде добър-лош,успешен-неуспешен,обичан-мразен и т.н. , но този е просто карикатура !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини