Истинските водачи на нацията винаги са били учителите, обяви Миков

  • 24 май 2015 11:35

  • 1274
  • 5
Истинските водачи на нацията винаги са били учителите, обяви Миков
© Булфото

“Днес отбелязваме 1160 години от създаването на първата славянска азбука и 1150 години от Покръстването на българите. Две епохални събития, които по категоричен начин доказват мъдростта и далновидността на нашия народ, осъществил чрез тях своя цивилизационен избор, осъзнал, че без книжнина на собствен език, без образование за всички деца, няма и бъдеще”.

Това се казва в поздравителния адрес от председателя на НС на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно по случай 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, цитиран от пресцентъра на столетницата.

По думите му дори и днес този празник напомня, че истинските водачи на нацията ни винаги са били учителите, хората на културата и науката.
„Ние като общество им дължим дълбок поклон и сме задължени не само в дните на празниците, но и в ежедневието си, да направим всичко по силите си техният труд да бъде отново въздигнат на полагащата му се висота”, пише още той.

Миков изразява тревогата на социалистите за бъдещето на българското училище. Той обяснява, че в Народното събрание се обсъжда проект за нов закон за предучилищното и училищно образование, внесен от ГЕРБ, който разрушава онези традиции на българското образование, които гарантират достъп до образованието и равенство на българските деца, независимо от имущественото състояние на родителите.

Миков предупреждава, че тези законодателни решения ще обрекат нацията ни на още по-тежка духовна криза, на неграмотност и безперспективност и ще задълбочат икономическата диференциация в обществото, регионалните различия. „Тревожим се, че училището - вече и "по закон"- ще произвежда неравенства, вместо да помага за тяхното преодоляване”, се казва още в адреса.

Миков изразява надежда, че при по-нататъшното обсъждане на закона, именно учителите ще бъдат защитници на националния интерес. „Без вашата активност и професионална смелост българското училище няма да има перспективно бъдеще”, казва още той.

Миков уверява, че БСП и ПГ „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“ ще отстояват и занапред разбирането, че образованието е приоритет на държавната политика; ще правят необходимото българската политика повече да се опира на знанието, да създава условия за развитие, условия за доброто на всички български граждани.

Последвайте канала на

1274 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
batman

2015.05.25 | 07:48

5
Мазни лицемери и безгранично безочие. Давай им ти по 400лв после ги ласкай, че са водачи на нацията, а може би са водачи по заплати, защото останалите взимат дори по-малко

2015.05.25 | 07:47

4
На моите Учители от 1977-1988 г. поклон. Дълбок поклон. Но за сегашните просто не ми се говори. За съжаление. Най-малко пък водачи.
oooooooooo

2015.05.25 | 07:47

3
Наздравеееееее....
Апостол

2015.05.25 | 07:46

2
Повръща ми се от руски шпиони!

2015.05.24 | 20:59

1
АКО УЧИТЕЛИТЕ СА КАТО В москва ПРИ КОИТО СИ завършил мише ГОРКО НИ

Добави коментар

Водещи новини