3000 българи получават инфаркт всеки месец

  • 23 май 2015 17:34

  • 3725
  • 2
3000 българи получават инфаркт всеки месец
©

3000 българи получават инфаркт всеки месец, 250 от тях са млади хора. Над 60% от смъртните случаи у нас са заради сърдечно-съдови заболявания, съобщи TV7. Същевременно възрастовата граница на хората, получаващи инфаркт, е паднала драстично – все по често пациенти под 40 години са покосявани от сърдечен удар. За това алармират кардиолози.

Състоянието на сърцето може да се проследи. Проекция показва как функционира сърцето на 40-годишния Малин. Оказва се, че състоянието му е прединфарктно. Въпреки че мъжът от години има високо кръвно налягане и болки в сърцето, досега не е търсил лекарска помощ.

Малин твърди, че причина за състоянието му е стресът на работното място. По професия е шофьор на автобус и често се притеснява за разписания, пътници или трафик.

Според лекуващия му лекар обаче причината е, че той води изключително нездравословен начин на живот. Състоянието на Малин е тежко, при него има всички рискови фактори за инфаркт. Кардиологът д-р Ивета Ташева казва, че това са наднорменото тегло, диабетът, артериалната хипертония, тютюнопушенето.

Малин е пример за най-често срещаните пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Статистиката сочи, че около 3000 българи получават инфаркт всеки месец. Близо 10% от тях са под 40-годишна възраст или над 250 млади хора са покосени от сърдечен удар годишно. Има вече и 20-годишни пациенти с инфаркт. Все по-често в болница постъпват и хора между 30 и 40 години.

Според кардиолозите над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят със здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Последвайте канала на

3725 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.25 | 10:12

2
Много хубаво тук се говори за здравословния начин на живот. Бих искал да добавя - никакви хапове!!!!, движение и внимателен разбор на това какво слагаме в устата си и по възможност живот в колкото се може по-чиста среда (дори на няколко километра от големия град - пак добре)! Пропуснах - никакво пиене на вода от водопровода и това, което ви продават за "изворна вода". Има все още достатъчно чешмички и извори в планинските местности.
Страдащ

2015.05.24 | 06:56

1
Ние, сърдечно страдащите,ако не пукнем, ще оцелеем и при тази НЕЗДРАВОСЛОВНА здравна реформа!!!!Колко здравни министри се смениха,що реформи се направиха и пак точната реформа не намериха!

Добави коментар

Водещи новини