Под 1% са младите учители в България

  • 23 май 2015 17:00

  • 2557
  • 3
Под 1% са младите учители в България
©

По-малко от 1% са младите учители в България. Това каза пред ''Фокус'' Елена Налбантова, представител на синдикат ''Образование'' към КТ ''Подкрепа'' и директор на учебно заведение в Пловдив.

Според Налбантова учителската професия е непривлекателна за младите хора, защото е стресираща и нископлатена. Друга причина е, че от университетите младите хора излизат неподготвени, без практически умения за преподаване и управление на класната стая. ''Мога да кажа, че в програмата на фондация ''Заедно в час'', която тече от няколко години, има млади хора, но трябва да си зададем въпроса защо има млади учители там. Отговорът е във високото заплащане, което получават'', каза Налбантова.

По думите й, обаче, след две години, когато приключва програмата, тези хора напускат системата и се ориентират към съвсем други позиции. В момента, средната възраст на учителите в училищата е 57 години, а в детските градини е 59. Елена Налбантова смята, че след пет години 35% от българските учители ще бъдат пенсионери. ''Тогава ще има страхотен глад за млади учители, а няма откъде да ги намерим'', посочи още тя.

Последвайте канала на

2557 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бивша учителка

2015.05.30 | 13:22

3
Заради толкова гаври, унижения, психически тормоз от страна на директори, родители, ученици, държава, съчетани с мизерно заплащане никога не съм съжалила, че напуснах професията! Но 24. май си остава моя най-светъл празник! Защото обичах професията си!
леля ти

2015.05.29 | 16:04

2
Младите бягат от тази професия и то с основание.Правилниците дават голяма"свобода" на подрастващите,не уважават учителите си и са невъзпитани.Децата нямат вина,те са индикаторът на обществото!
Пенсиониран даскал

2015.05.29 | 16:04

1
Младите учители у нас са под 1%? Че това е съвсем естествено. Младите хора са умни и знаят, че младостта е преходно състояние. А като отмине младостта, как ще се отнасят към тях? Така, както сега се отнасят към по-възрастните учители, които някога са били млади. Е, дами и господа управленци, никой няма да вложи младите си години, че после да получава ритници, както сега е с по-възрастните колеги. Мина вече онова време: "дайте, другари, да дадем".

Добави коментар

Водещи новини