Митов: ПСЮИЕ е водещ формат за сътрудничество в региона (снимка)

  • 23 май 2015 13:03

  • 1362
  • 3
Митов: ПСЮИЕ е водещ формат за сътрудничество в региона (снимка)
© МВнР

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) е водещ политически формат за сътрудничество в региона, фактор на сигурност, стабилност и просперитет, заяви външният министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,, който взе участие в срещата на външните министри на страните участнички в Процеса, провел се в Тирана вчера.

Срещата се състоя в рамките на заключителните мероприятия на албанското председателство на инициативата. Първите дипломати обсъдиха последните развития в Югоизточна Европа, както и възможностите за адаптиране на ПСЮИЕ към актуалните предизвикателства пред региона с оглед постигането на по-ефективно сътрудничество, ориентирано към реални резултати, отбелязват от пресцентъра на Външно.

Министър Митов открои важността на ПСЮИЕ за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Той отбеляза, че 20-ата годишнина на ПСЮИЕ ще съвпадне с българското председателство /юли 2015 - юни 2016 г./.

Външният ни министър представи накратко основни приоритетни сфери на сътрудничество, като енергийна и инфраструктурна свързаност, медийна свобода и свобода на изразяване, миграция и справяне с бежанския поток.

Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, подчерта, че страната ни ще продължи да полага усилия в областите, на които е било отредено приоритетно значение по време на предишните председателства на Румъния и Албания.

На срещата в Тирана външните министри утвърдиха преизбирането на Генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество /СРС/ Горан Свиланович за тригодишен период, считано от 1 януари 2016 г.

Министрите приеха и Декларация от Срещата на върха в Тирана, която ще бъде одобрена от държавните и правителствени ръководители на страните участнички в ПСЮИЕ на 26 май.

В документа се акцентира върху дейността на албанското председателство през последната година, насочена към задълбочаване на синергията между ПСЮИЕ и СРС, установяването на редовни консултации във формат "Тройка", СРС и Европейски съюз, активизиране на сътрудничеството в областта на сигурността с приемането на Съвместно изявление за борба с тероризма от министрите на външните работи през февруари 2015 г. и др.

Специален акцент в Декларацията е поставен на предстоящото българско председателство и провеждането на Срещата на върха в България през 2016 г.

Последвайте канала на

1362 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.05.25 | 10:04

3
в заглавието прочетох "Митов плюе" а един познат разправя че"гълта"а сега де, Митов плюеш или гълташ?
angel60+

2015.05.23 | 15:51

2
Други решават , тези чиновници са само проформа.Най - доброто е ,мир и разбирателство на балканите и отворени граници,за да се опознават хората... но , мирът е кошмар за производители и търговци на оръжие.

2015.05.23 | 14:31

1
МИЧО, ИСКАШ ЛИ МАКЕДОНИЯ А? ХАХАХАХАААА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини