Миков празнува 24 май в Молдова

  • 23 май 2015 10:03

  • 1068
  • 0
Миков празнува 24 май в Молдова
©

Председателят на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно ще гостува на българската общност в Молдова на 24 май. Лидерът на социалистите ще участва в празненствата за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, организирани от нашите сънародници в Тараклийски район, съобщиха от пресцентъра на столетницата.

Мероприятията са доказателство, че празникът обединява всички българи – в Родината и по света. С него признаваме заслугите на българския народ, на българската държава за съхраняване и продължаване делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Припомняме си и напомняме важната роля, която българската книжнина изиграва в просвещението на другите славянски народи, в приобщаването им към християнството и европейската култура, обогатена от уникалността на славянския духовен свят, отбелязват от БСП.

Празничният ден ще започне с литургия в храма „Св. Петка”, а в 11 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Васил Левски. Следва посещение в Етнографския музей в гр. Твърдица. Тържественото откриване на празника е насрочено за 13 часа. Домакините са организирали и празничен концерт.

Миков ще се срещне с водещи представители на българската общност в Молдова, включително председателя на Българската община в Тараклийски район Петър Пейков, председателя на Българското дружество „Възраждане” Иван Забунов, с кметовете на Тараклия и Твърдица – Сергей Филипов и Иван Желяпов. Председателят на БСП ще направи дарение от книги на български автори.

Стимулирането на българските институции да оказват подкрепа за съхраняване и развиване на културно-духовното и езиковото наследство на българите в Украйна и Молдова е основен приоритет, отбеляза лидерът на левицата в поздравителен адрес по случай Деня на бесарабските българи миналата есен.

В обръщението си Миков посочи, че БСП ще продължи активно да се застъпва пред властите в тези страни за запазване на приемствеността в политиката към нашите сънародници и възприемане на общоевропейските ценности по отношение на всички етнически общности.

Последвайте канала на

1068 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини