Опасни фонтани за торти откриха пловдивски инспектори

  • 22 май 2015 13:54

  • 3342
  • 1
Опасни фонтани за торти откриха пловдивски инспектори
©

Фонтани за торти, без "СЕ" маркировка и указания за употреба откриха инспекторите на ДАМТН – Главна дирекция "Надзор на пазара" и инспектори от Комисия за защита на потребителите при съвместна проверка днес в Пловдив.

Това съобщи началник РИ "Южна България" в ГД "Надзор на пазара" Тодор Кесяков, цитиран от Фокус.

„Това са пиротехнически изделия - фойерверки категория "А", които трябва да се предлагат на пазара по Закона за технически изисквания към продукта. Липсата на маркировка за оценено съответствие и указания за употреба при тези изделия ги правят опасни за използване, не се знае как продуктът реагира и какви газове отделя при горене, не се знае какви са рисковете от използването му”, каза Кесяков.

Този продукт се използва предимно при детски празници. Фонтаните за торти са открити в малки магазинчета в Пловдив. Издадена е заповед на търговците още в понеделник стоката да се изтегли от пазара. Изискани са финансовите документи, за да се стигне до вносителя. На тях също ще се издаде заповед за изтегляне на опасната стока от пазара. „Тези фойерверки не може да се предлагат на пазара в целия ЕС”, посочи Кесяков.

Стоката е произведена в трети страни. Санкциите на ДАМТН за трите нарушения е до 500 лева. Инспекторите са проверили от сутринта шест обекта в Пловдив. Проверките още текат. Другата седмица ще се извършват и в други градове.

Последвайте канала на

3342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Val

2015.05.29 | 10:42

1
Ehoooooo koito e napisal fontan da si go zavre v znae kade sramota. A dali ima opasen fondan?;)

Добави коментар

Водещи новини