Гостува ни уникално съкровище от Лувъра, вижте го (галерия)

  • 22 май 2015 13:33

  • 4425
  • 0
Гостува ни уникално съкровище от Лувъра, вижте го (галерия)
© Булфото

Едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на Лувъра вече е в София и от утре до 23 август може да бъде разгледано в Националния археологически институт с музей при БАН.

Това е първото гостуване на предмети от френския музей в България през последните 30 години. Изложбата "Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале" показва богатството и изтънчения вкус на римските аристократи около началото на новата ера, съобщи пред журналисти директорът на НАИМ Людмил Вагалински, цитиран от БТА.

Боскореале се намира в Италия, в района на Везувий, близо до известните антични градове Помпей и Херкулан. Съкровището е било скрито в цистерна за вино в римската Вила дела Пизанела, потънала под пепелта при изригването на вулкана през 79 г. сл. Хр.

Последният собственик на сребърния сервиз вероятно е била жена на име Максима. Тя е загинала до него заедно с още двама мъже. В изложбата е показана отливка от нейното лице и обеците, които е носела при гибелта си, разказа в София Франсоаз Готие от Лувъра.

Съкровището от Боскореале е открито в края на 19-ти век при опит на местен поземлен собственик да направи заграждения на негов имот. След археологически разкопки са открити зала с мозаечен под, кухня и конюшня.

Впоследствие различни археологически кампании разкриват вила, като потвърждават хипотезата за вила рустика /селска вила/, разположена на 1000 кв.м. с ясно очертана жилищна площ и стопански помещения.

На 13 април 1895 г. в цистерната за вино на тази вила е открито съкровище от сребърни съдове за трапеза, състоящо се от 102 предмета, и кожена торба с антични монети на стойност около хиляда златни ауреуси.

Предполага се, че те са били умишлено укрити в стопанското помещение преди изригването на вулкана Везувий. Трийсетте предмета, които изложбата представя в София, са част от този сервиз - съдове за хранене и съдове за пиене, допълнени от чифт златни обеци.

Сред тях е известната Купа с Африка, чинии, подноси, блюда, триподи, лъжици, кантароси, скифоси и черпаци. Предметите са изработени от лято, ковано, щамповано, гравирано, цизелирано и частично позлатено, припоено сребро.

Находките впечатляват с изящната си изработка и са ценен извор на сведения за развитието на културата през римската епоха. Заедно с тази изложба в НАИМ се открива и експозицията "Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ", която представя бита на заможни тракийски аристократи по българските земи.

Те са били собственици на вила рустика, построена през I в. сл. Хр. в местността "Чаталка", разположена близо до Стара Загора. Идеята да съвместим двете изложби е освен лукса, да покажем и бита на аристократите, като така посетителите да придобият представа за живота им в неговата цялост, обясни Людмил Вагалински.

Френската изложба е организирана от Националния археологически институт с музей при БАН и Лувъра, в сътрудничество с Министерството на културата на България, Посолството на Франция у нас, Френския културен институт в София и Сдружение "Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра.

Галерия със снимки вижте тук:

Последвайте канала на

4425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини