Юнкер разцелува Борисов (галерия)

  • 22 май 2015 11:31

  • 6028
  • 61
Юнкер разцелува Борисов (галерия)
©

Започна Срещата на върха на Източното партньорство, съобщи премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г във Фейсбук.

"На влизане бях посрещнат от председателя на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер, Доналд Туск и министър-председателя на Латвия Лаймдота Страуюма.

България е сред страните, които ще подкрепят активно задълбочаването на политическата асоциация и икономическата интеграция на страните-партньори и тяхната по-ясна европейска перспектива.

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и италианският му колега Матео Ренци се договориха за задълбочаване на сътрудничеството за справяне с миграционния натиск. Това стана на среща между двамата министър-председатели, която се проведе в Рига по време на Срещата на високо равнище на Източното партньорство, съобщиха от правителствената информационна служба.

Както Средиземноморието, така и българската Югоизточна граница са подложени на засилен миграционен натиск и само съвместните действия ще позволят успешното справяне с увеличаващите се потоци към нашите граници, както и в борбата с каналджийството, отбелязаха Борисов и Ренци. По време на разговора българският премиер посочи пред колегата си проведената успешна акция преди дни в страната ни, когато бяха задържани 150 нелегални имигранти и двама чужденци, организиращи незаконна миграция.

Увеличаване на търговския обмен между България и Италия и отличното сътрудничеството между специалните служби и полицейските органи в борбата с организираната престъпност също бяха теми на разговора между двамата министър-председатели.

С оглед на ангажиментите Ренци на 23 и 24 май, когато българският премиер ще бъде в Рим, двамата избраха да проведат срещата си в рамките на форума в Рига. Италианският министър-председател прие поканата на българския си колега за посещение в София, което вероятно ще се проведе непосредствено след визитата на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия. Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в изказването си по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на Източното партньорство, която се провежда в Рига. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът отбеляза, че държавите от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия. „Установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия“, заяви Борисов. Премиерът коментира Източното партньорство като процес за сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи. „То няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа”, подчерта българският министър-председател. По отношение на визовата либерализация, той приветства напредъка на Украйна и Грузия и изрази надежда за успешно завършване на процеса по примера на Молдова, която от април 2014 г. се ползва от безвизов режим. Провеждането на настоящата среща по-малко от две години след тази във Вилнюс и предвид настъпилите междувременно драматични събития в региона, демонстрира обединителната сила на Източното партньорство и неговия потенциал за постигане на дългосрочна стабилност и просперитет в Източна Европа“, отбеляза премиерът Борисов. Той допълни, че успехът е обвързан с капацитета и волята на правителствата на страните-партньори да осъществяват договорените реформи. „България бе сред първите държави-членки на ЕС, ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Република Молдова, Грузия и Украйна. Тези споразумения са признание за усилената работа и напредъка на страните-партньори през последните години по пътя към стабилна и просперираща демокрация, и съм уверен, че това не е краят на нашето сътрудничество, а един отворен процес“, посочи в изказването си министър-председателят.

„Очакваме отношенията с Армения и Азербайджан да продължат да се развиват възходящо в зависимост от степента на ангажиментите, които могат да поемат и от идентифицираните взаимни интереси. За България Азербайджан е стратегически партньор и ние сме готови да участваме конструктивно в намирането на взаимоизгоден модел на отношенията с ЕС. Надявам се стремежът на Беларус да развива по-тесни връзки с ЕС да стане необратим, което би й позволило в по-широка степен да използва възможностите, предоставяни от Източното партньорство“, допълни премиерът Борисов.

Той беше категоричен, че задълбочаването на отношенията между ЕС и източните съседи ще донесе взаимни ползи в социално-икономическата и политическата сфери и ще спомогне за стабилността и просперитета в региона на Източна Европа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6028 61

Свързани новини

Коментари 61

Добави коментар
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2015.05.23 | 22:14

60
Гласувате за Волен, получавате ДПС!

2015.05.23 | 22:15

61
Гласувате за ГЕРБ получавате 16 млрд заем и сриване на българската икономика и народ! Нещастен трол, що не се гръмнеш?
Крум Усаинки - Крупник

2015.05.23 | 07:45

52
Юнкер наясно ли е с тъмното минало на Бойко и с офшорната му марионетка ?

2015.05.23 | 22:14

59
takiva imekqri tam ne biha se dokosnali do politika nikoga !
Крум Усаински - Крупник

2015.05.23 | 22:14

58
Юнкер наясно ли е с тъмното минало на Бойко и с офшорната му марионетка ?
Атакист

2015.05.23 | 17:45

57
рестарт рестарт и пак 2%

2015.05.23 | 07:46

56
Ето сега имаме уважението на Европа не като преди, коалиция АТАКА ДПС БСП не беше желана никъде освен на изтока

2015.05.23 | 07:46

55
Не е като АТАКА ДПС БСП помним

2015.05.23 | 07:46

54
Борисов се среща със големите, а предишните АТАКА ДПС БСП не се срещаха и със малките, срещаха се само помежду си, да обсъждат кой след Пеевски да назначат да унищожи ГЕРБ!

2015.05.23 | 07:46

53
Това го няма при АТАКА ДПС БСП НАЛИ????????????
Даката

2015.05.23 | 07:45

51
психясалото джудже гибираст ще се пръсне от яд пак не пише по темата :))

2015.05.23 | 07:45

50
pak go naibaha tikvata,sam im se predlaga

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини