Подозират квестори за теча преди матурите

  • 21 май 2015 21:37

  • 2206
  • 1
Подозират квестори за теча преди матурите
©

Хиляди души са могли да изнесат матурата между 8:00 и 9:30 часа, когато са разпратени sms-те с верните отговори. Това разказаха училищни директори, които получават паролата за отваряне на изпитния вариант точно в 8:00.

В деня на изпита гръмна скандал, свързан с пробив в сигурността на матурите, след като репортери на Нова телевизия и БТВ успяха да си купят отговорите на теста съответно за 100 и 50 лева. От просветното министерство заявиха, че ще сезират МВР, но категорично отрекоха хора, свързани със създаването на тестовете, да са замесени в гафа.

10 000 квестори са имали достъп до въпросите от матурата в първия час от началото на изпита. Самият изпитен вариант се генерира в 5:30 сутринта, а точно в осем директорите получават парола, с която да го отворят. От този момент нататък започва разпечатването на копията. Достъп до тях имат всички квестори, които трябва да пазят зрелостниците в училището, припомня "Стандарт".

Според експерти няма никакъв проблем просто да бъде хакнат директорския компютър и така въпросите да изтекат към потребителите си.

"Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания", заяви заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя увери, че в министерството са били взети изключителни мерки за сигурност, но допусна, че след разпращане на вариантите до училищата, е възможно някой да е решил теста бързо и да е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2206 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.27 | 08:33

1
Живеем във демократична България, не може да ощетяваме децата, трябва да има отговори наготово ;)

Добави коментар

Водещи новини