Чесънът и оцетът прикриват състоянието на месото в дюнерите, алармира БАБХ

  • 21 май 2015 15:10

  • 20472
  • 12
Чесънът и оцетът прикриват състоянието на месото в дюнерите, алармира БАБХ
©

Червеи в месо за дюнери е констатирала Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в месопреработвателния склад на „Аладин фуудс". Шефът на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов опроверга пред журналисти информацията, че контролиращите са искали такса „спокойствие" от дюнерджиите. Той подробно разказа за проверките на фирмата, съобщава Нюз.бг.

Първата по-сериозна проверка в „Аладин" е направена на 20 март 2014 година. До онзи момент се разчитало единствено на рутинните, регулярни проверки на Областната дирекция по безопасност на храните.

„В резултат на тези обичайни проверки, фирмата работила безнаказано, при изключително лоши хигиенни условия, липса на всякаква проследимост (т.е. яснота от какви суровини се произвежда крайният продукт)", коментира шефът на БАБХ. Най-честата причина за липса на проследимост е укриването на ДДС, тъй като се взема месо без документи, поясни Моллов.

Снимковият материал от 20 март показва наличие на бели червеи в месото.

Проф. Моллов показа снимката и предупреди любителите на дюнери какво всъщност ядат, закупувайки си дюнера: „Овкусени добре с оцет и чесън, за да не си личи месото в какво състояние е". Протоколът от проверката в този ден съдържа около 20 бележки, като всяка давала повод за акт. Въпреки това, в името на добрата практика с подобни големи производители, са направени предписания. Три месеца по-късно е установено, че забележките не са изпълнени.

На 24-25 юни 2014 г. е направена нова проверка, а проблемите са същите: лоша хигиена, липса на контролни съоръжения, свързани с процеса, липса на записи на температури за обработка и съхранение, липса на проследимост. Отново са направени предписания, но този път са съставени и няколко акта.

Следва затишие. На 20 април 2015 г. е изпратен независим екип от БАБХ, а не от областната дирекция, за да направи проверка. Нарушенията са същите, както и при предишните. Едно от фрапантните нарушения е липсата на топла вода. През нощта фирмата монтира съоръженията и на другия ден инспекторите установяват наличие на топла вода вече и отменят акта за спиране на производството. Спират производството заради липса на проследимост.

Седмица по-късно от „Аладин" твърдели, че вече са осигурили проследяването на продукцията.

Екипът на БАБХ обаче е констатирал отново точно обратното. Чак на 18 май, след като бизнес операторът е показал на екипа, че има съответните възможности да проследява продукцията, забраната е вдигната моментално. Къде е рекетът от страна на агенцията? Къде е бил инспекторът, който е влизал в това предприятие? Тези въпроси постави шефът на БАБХ и предупреди, че определени хора ще си заминат заради това, че са имитирали контрол. „По мое време никой не е искал предоставяне на подобна такса спокойствие", категоричен е шефът на агенцията.

Според него се касае за клевета от недобросъвестен търговец, на когото е дадено достатъчно спокойствие в дългото съществуване на пазара.

Последвайте канала на

Нора Виткова
20472 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Сатрап

2016.10.31 | 08:30

12
Ами то може би 90% от "дюнерджийнците" зареждат именно от аладин..направили са монопол по някак си естествен път - ниска цена..дълбоко замразено...всичко го взимат..после що сме "най-болната" нация?В Германия или Англия,ако намерят бръмбари и буболечки в месо,не само ще затворят въпросната фирма,ами и в затвора ще има..но я виж ти..някой чичак от БАБХ се е сдобил с джипче..я някоя лелка е уредила внучетата за 10,15 години напред...и колето се върти..

2015.08.29 | 03:54

5
В Германия миналата година за липса на хигиена затвориха сумати заведения за бързо хранене(от веригата Биг Бургер) за седмици.Представям си ако открият буби...

2016.05.08 | 20:03

10
Алелуя!!!! написахте къде точно са намерени браво!
тц тц

2016.10.31 | 08:29

11
Ама вярно.. То па и Аладин едни дюнери... Ни соса е сос, ни дюнера е дюнер. Пумия пълна!
пламен

2016.05.08 | 20:02

9
Повече от Аладин няма да ям... не стига, че в месото им има червеи, а и вече почти не слагат от него.
мамк

2015.08.29 | 03:55

8
Оператко шиб
vat

2015.08.29 | 03:54

7
Каква интелекция бе тъпак,научи Български.Човек не може да те разбере, интелигенция или интелект имаш в предвид.Поне си напиши името.

2015.08.29 | 03:54

6
Тъпак можеш да викаш на жена си, б*клук. Научил съм български, , бях в чужбина, нормално е да забравя някой думи. Да ти писне от досадници като теб!

2015.05.25 | 12:29

4
Продажници, уж проверяват храната, а накрая ние ядем тази храна! Имаме природа, злато, интелекция, но ... нямаме желание да помогнем, да спрем корупцията! Кога ще се събудите от зъмния зън... Премиерът ни не прави нищо, по-добре да дойде някой чист..
Яжте ожте дюнери и боклуци

2015.05.25 | 12:29

3
Това и без да го прочета и някой да го каже беше ясно .кой луд яде от Аладин. Най-гадните дюнери ...един път си взех беше ужасен след време от друг аладин си взех пак викам може да е било изключение ......пак ужасен и повече не повторих.Аладин са най-гадните дюнери дори да нямаше червеи те просто не са вкусни. наиситна се усеща ,че там месото е някак странно не е като другите. И то в лошия смисъл. с койот съм си говорила всеки е усетил че месото им е по странно на дъх вкус колкото и да го мариноват за да прикрият .кой зная от къде взимат некво месо замразено от 20 години от некой резерв......и това пак е по-добрия вариант ,не се знае може и да взимат некжо непроверено и болни месо. Но явно собственика на веригата има възможности да си усигори спокойствие и да си прави каквото иска.пък и тъпаци де му ядат боклуците не липсват хора които ядат всеки ден дюнери и пици за тея 2 3 лева си вземете пакет леща 1 2 моркова глава лук и чесън и си направете една хубава чорба .....или едни картофи па си сварете с масалце с черно пиперче или изпържете.То малко се иска.ама има си хора които не отчитат почит към храната нито към организма си и вкарват в тялото си кви ли не боклуци все едно са кофа за боклук .не се наслаждават нахраната а бутат нещо да запулнят стомаха и да не са гладни ужас .падат им се червеи на такива
Митьо

2015.05.23 | 00:30

2
Ами супер, че ни казвате повече от година след проверките. Нямам думи просто вече... АБСУРДИСТАН МАКС !!!
vat

2015.05.22 | 17:47

1
И не \"зън\" а сън.

Добави коментар

Водещи новини