Албания може да наложи вето на Македония за НАТО

  • 21 май 2015 13:32

  • 1675
  • 2
Албания може да наложи вето на Македония за НАТО
©

Албанският премиер Еди Рама намекна, че Тирана е възможно да наложи вето на евентуално присъединяване на Македония към НАТО, ако Скопие не спазва правата на местните албанци. Преди дни Рама отложи планирано посещение в Македония заради събитията в Куманово.

Албанският премиер Еди Рама даде ясно да се разбере, че Тирана ще подкрепи Македония по пътя към НАТО само ако тя спазва правата на местните албанци, които са установени в подписания през 2001 година Охридски договор, които сложи край на гражданския конфликт в бившата югославска република. Премиерът Рама, според запознати, е длъжен да направи такова послание към Скопие, защото конституцията на Албания го задължава да се грижи за правата на албанците извън границите на страната.

От своя страна лидерът на най-влиятелната македонска албанска партия Али Ахмети каза, че част от убитите в нападението в Куманово са били преди 14 години бойци от т.нар. паравоенна групировка "Армия за национално освобождение". Според Ахмети обаче днес няма условия за война в Македония, а Охридският договор не трябва да се променя. Лидерът на Демократичния съюз за интеграция смята, че целите на групата, която предизвика сблъсъците в Куманово, остават в тайна и не пожела да влиза в повече детайли, като се опита да избегне неудобната за него тема.

Ахмети разкритикува политиката на Русия към Македония, припомняйки казаното от руския външен министър Сергей Лавров, че евроатлантическото разширяване на Балканите е провокация за Русия. Лавров смята, че събитията в Македония са провокирани от НАТО, ЕС и Вашингтон заради нежеланието на страната да въведе санкции срещу Русия. Ахмети заяви, че отхвърля подобно внушение и всички граждани – македонци и албанци – категорично изразяват желанието си за членство в НАТО. Ахмети даде ясно да се разбере, че албанците в Македония не са съгласни страната да излиза от пътя на евроатлантическа интеграция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1675 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.03 | 16:18

2
А пък ние си траем,ако,че винаги са против нас.Те не признават наличието на българи там,пък ние като ненормални им даваме паспорти с бълг.гражданство за да ни прославят из Европа.
Аз

2015.06.03 | 16:16

1
А после Сърбия може да наложи вето на приемането на Македония в ЕС

Добави коментар

Водещи новини