Яворов предупредил за матурата в нета

  • 21 май 2015 07:04

  • 5970
  • 5
Яворов предупредил за матурата в нета
©

Човек с никнейм Пейо Яворов е предупредил във Фейсбук какво ще се падне на матурата по български език, която се проведе вчера. Потребителят написал късно вечерта във вторник „Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре”. Съобщението е публикувано във фейсбук групата „Кандидат-студенти СУ 2015” в 23,29 часа, в навечерието на съдбовния изпит за зрелостниците, съобщи akademika.bg.

Родители сигнализирали, че децата им са прочели този пост часове преди матурите и са знаели какво ще се падне. Според тях профилът е на служител от МОН, който е наясно с манипулирането на процеса по генериране на темата, пише "Монитор".

Близо 120 000 ученици от 12-и и 7-и клас се явиха вчера на съдбовните изпити по български език и литература. В 5,30 часа в МОН в присъствието на журналисти бяха изтеглени въпросите и темата за матурата от 11 млн. възможни комбинации.

От министерството увериха, че изтичането на темата не е възможно. Изпитът за зрелостниците започна в 8 часа и те трябваше да пишат аргументативен текст или есе върху темата „Любовта като храм“ по стихотворението „Ще бъдеш в бяло” на Пейо Яворов.

Много от абитуриентите, които бяха на изпит в 7-о СОУ в София дори не бяха чели стихотворението и изобщо не се бяха опитали да пишат върху последната задача. „Исках да се падне Ботев, темата ми се видя сложна. Тестът обаче беше лесен и на ниво 4-и клас“, коментира зрелостникът Александър Ризов на излизане от изпита. „Нищо не писах по темата, играх на онче-бонче на матурата”, коментира друг дванадесетокласник. Абитуриентите, които държаха изпит в столичното 7-о СОУ бяха единодушни, че преписването в залите е било невъзможно и че квесторите съвестно са ги наблюдавали. На някои от зрелостничките пък темата им беше допаднала. Девойките обаче по-скоро писали общо за любовта, а не анализирали стихотворението на Яворов. „Писах, че любовта е храм от смесени чувства, има и добри, и лоши, както и несподелена любов“, коментира зрелостничка. Неин връстник пък каза, че просто искал да мине матурата и че образованието не му е приоритет, защото имал план за собствен бизнес, по който работил.

Кандидат-гимназистите от своя страна трябваше да правят преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа „На Изток от Запада“ на младия писател емигрант Мирослав Пенков. Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни.

За първа година матурите във всички изпитни зали се проведоха под видеонаблюдение. Над 4300 камери дебнеха за преписвачи по време на изпита. Скалите за оценяване все още не са официално обявени.

52 886 зрелостници са се явили на матурата по български език, което е 91,72% от учениците в 12-и клас. Анулирани са 34 работи, от които 18 за преписване и 16 за ползване на мобилна техника по време на изпита. Най-много анулирани работи има в област Кърджали - 15. В София са анулирани 5, а в област Русе - 3. В резултат на видеонаблюдението са установени нарушения на квестор извън изпитна зала, за което ще му бъде потърсена дисциплинарна отговорност. В началото на изпита пък е имало срив в системата в ГХП „Свети Кирил и Методий“ в Пловдив. На националното външно оценяване за 7-и клас е анулирана една писмена работа на ученик от Пловдив заради опит за подсказване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5970 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
к

2015.05.25 | 10:09

5
Кое ни е наред в държавата , че точно пък матурите да са ...
п

2015.05.23 | 10:49

4
Само затормозяват децата. И като ги сцепват от учене какво? Това не ги прави успешни. Имам съученици, които бяха четворкаджии в училище, а сега са супер успешни програмисти и си живеят живота. Девойките дето им пишеха шестици работят продавач-консултантки. Правете си изводите сами.
golema novina

2015.05.21 | 17:22

3
смисъл... на никой не му щукна идеята, че човека може просто да си смени името и снимката във фейсбук след като е била ясна темата...?

2015.05.21 | 10:51

1
никнейм -> прякор

2015.05.21 | 16:25

2
по-скоро псевноним

Добави коментар

Водещи новини