Учени: В черноморската риба няма натрупвания на химикали

  • 20 май 2015 15:50

  • 2640
  • 1
Учени: В черноморската риба няма натрупвания на химикали
© Getty Images/Guliver

В черноморската риба няма натрупвания на химикали, а нивата на полезните омега 3 киселини са много добри, каза днес проф. Мона Станчева от Варненския медицински университет, цитирана от БТА.

Тя представи резултатите от дългогодишни проучвания върху морските обитатели пред участниците в национален форум с международно участие "Море и здраве". Конференцията е част от инициативите на университета, посветени на Международния ден на морето 20 май.

Варненските учени са изследвали 10 от най-популярните видове риби, срещани в български води, сред които цаца, калкан, зарган, сафрид, кая. Те може да не са сьомга, но имат високо съдържание на омега 3 киселини, което ги прави изключително полезна храна, посочи Станчева.

По думите й в университетската лаборатория са направили и щателен анализ за съдържанието на устойчиви органични замърсители в рибите. Химикали са открити във всички видове, но концентрацията е много ниска или изобщо няма вредни вещества. Единственото изключение е карагьозът и сега ще бъдат направени специални изследвания на какво се дължи това, посочи Станчева.

Експертите допускат, че не е изключено замърсяването при тази риба да е по-голямо, тъй като тя хвърля хайвера си в Дунав, а после живее в морето.

Риба трябва да се консумира поне два пъти седмично, като бременните жени и малките деца трябва да избягват хищните видове, тъй като при тях има риск да се замърсени с метилживак. Според учените водните същества не трябва да се подлагат на голяма термична обработка и е най-добре да се пекат на скара или на фурна.

Найденова представи и резултатите от проучване за консумацията на риба, според което хората над 60 години ядат този вид храна много по-често от младите. По думите й близо 50 на сто от младите хапват риба максимум 1-2 пъти месечно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2640 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.06.06 | 15:11

1
Риба, има ли.

Добави коментар

Водещи новини