Зелените превземат Консултативния съвет за парк Рила

  • 20 май 2015 15:26

  • 1354
  • 1
Зелените превземат Консултативния съвет за парк Рила
© Булфото

Днес в курорта Паничище се провежда заседание на Консултативния съвет към Дирекцията на Национален парк Рила за изработване на новия план за управление на парка. Изборът на зам.председател на Консултативния съвет се превърна в пълен цирк, пишат в съобщение до медиите от НГК "Природата за хората и регионите".

"Този съвет се избира по предложение на директора на парк Рила и задачата му е да приеме резултатите от изработването на новия план за управление на Национален парк Рила. С подкрепата на директора Красимир Андонов Зелените се опитаха да наложат свой кандидат. След комична поредица от прегласувания предложеният кандидат от фондация „Биоразнообразие“ бе отхвърлен от другите членове на консултативния съвет. За председател по право бе избран директорът на парка Красимир Андонов, а за зам.-председател - кметът на община Самоков - Владимир Георгиев. След като не успяха да спечелят конкурсите за изработване на плановете за управление на Национален парк Пирин, на Природен парк Витоша и Национален парк Рила Зелените от Коалиция „За да остане природа в България“ успяха да наложат в Консултативния съвет членове от четири техни организации. Други неправителствени организации с екологична насоченост освен тези от Коалиция „За да остане природа в България“ не бяха поканени.

Подобен такъв случай имаше и при определяне на Консултативния съвет на Национален парк Пирин. Там отново бяха направени единствено от Коалиция „За да остане природа в България“. Със сигурност силното участие на Зелените в Консултативния съвет на Национален парк Рила ще се отрази негативно като е ясно, че до минимум ще бъдат сведени възможностите за развитие на туризма. Преди години представители на тази коалиция саботираха изграждането на лифта към 7-те рилски езера, даже се стигна и до рязане на въжето. Това се случи въпреки извършените десетки проверки, от които стана ясно, че не лифта, а безразборно използваните джипове и камиони, извозващи хора до 7-те рилски езера, са основните замърсители на природата.

До разработването на новия план се стигна след като Министерството на околната среда и водите в продължение на четири години връщаше Заданието за разработване на плана поради неточности и грешки. Едва през 2014 г. почти 5 години след изтичане на действие на сегашния План за управление на Рила се пристъпи към изработване на нов. Документът е важен, защото всички общини в района – Благоевград, Дупница, Сапарева баня, Самоков, Костенец и др. много разчитат, че ще могат на част от територията на Национален парк Рила в бъдеще развиват туризъм. Тези общини с изключение донякъде на Благоевград и Самоков са с изключително високо ниво на безработица и ниски доходи на населението. Толерирането от страна на директора на парк Рила Красимир Андонов на Зелените неминуемо ще блокира това развитие за години напред", заявяват още от НГК "Природата за хората и регионите".
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Каролев е курва

2015.05.21 | 00:11

1
"Природата за хората и регионите" са престъпници. Искат да унищожат всичко.И скапания лифт до езерата го доказва.И сега вместо хората да се движат и спортуват, могат да се качват с костюми и токчета горе.Гадни мутри.

Добави коментар

Водещи новини