Македония: 10 часа преговори – нулев резултат

  • 20 май 2015 13:31

  • 1279
  • 0
Македония: 10 часа преговори – нулев резултат
© gettyimages

Няма резултат от 10-часовите преговори между премиера на Македония Никола Груевски и лидера на основната опозиционна политическа сила – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, пише сръбският в. Блиц.

Правителството и неговите опоненти седнаха на масата на преговорите в Страсбург, където се провежда редовната пленарна сесия на Европейския парламент. До срещата във френския град се стигна след като лидери от Европейския съюз призоваха двете страни да започнат диалог. Вече се проведоха два кръга преговори между управляващата ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ в Скопие, като на срещите присъстваха и лидерите на двете най-големи албански партии в страната Демократическият съюз за интеграция Али Ахмети и на Демократическата партия на албанците – Мендух Тачи. На разговорите в Скопие не бе постигнат напредък и се стигна до посредничеството на Брюксел.

На приключилите в ранните часове на днешния ден преговори присъстваше и европейският комисар по разширяването Йоханес Хан. Очаква се днес Груевски и Заев да направят общо изявление, допълва медията.

Кризата започна в началото на 2015 г., когато Груевски обвини Заев в опит за преврат. Лидерът на СДСМ пък разпространи данни за незаконно послушване, извършвано от властите. През последно време страната се превърна в бойно поле. Малко по-късно в Скопие се състояха акции на опозицията и на привържениците на властта. Пред сградата на парламента все още има палатков лагер, пише още белградският вестник.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини