Мобилно приложение брани кирилицата

  • 20 май 2015 07:34

  • 3086
  • 0
Мобилно приложение брани кирилицата
©

Мобилно приложение стартира национална кампания в подкрепа на кирилицата, заяви пред БТА Бояна Попова, автор на проекта BooksForge.

До 24-ти май BooksForge ще подарява на българските читатели специално издание, което събира на едно място някои от най-известните български произведения.

На разработения по случай празника на българската писменост и култура уебсайт - www.24may.booksforge.com - читателите могат да научат повече за приложението, както и да изтеглят безплатния сборник с произведения на бележити български автори.

Мисията на създателите е сборникът да достигне и да бъде споделян между хора от всякаква възраст.

BooksForge е първата по рода си мобилна библиотека или в буквален превод "ковачница на книги", където всяка книга е самостоятелно приложение за мобилен телефон или таблет. Тя дава възможност на читателите да свалят приложения с безплатна българска и чуждестранна литература.

Най-ценното предимство на BoksForge е, че за да се използва, не е необходимо да бъде свалян допълнителен четец. Освен това, след като веднъж книгата е в паметта на телефона, няма нужда от интернет, за да бъде четена. BooksForge запаметява до коя страница сте стигнали, дава ви възможност за споделяне на любими цитати в социалните мрежи и месинджърите.

За съжаление, учениците все по-често забравят колко много трябва да се гордеят, че си имаме собствена азбука. Надяваме се, че с тази кампания, не само ще им припомним част от най-великите български произведения, но и че ще им върнем любовта и уважението към кирилицата, каза Бояна Попова.

В сборника читателите ще открият някои от непреходните български произведения: "Кирил и Методий" на Стоян Михайловски, "Страст" на Алеко Константинов, "Моята молитва" на Христо Ботев, "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, "Хубава си, моя горо" на Любен Каравелов, "Борбата е безмилостно жестока" на Никола Вапцаров, "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски и "Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов.

След всяко произведение за улеснение на потребителите е посочен линк, от който може безплатно да бъдат изтеглени и други творби на авторите. Освен чрез това специално издание екипът на BooksForge ще предостави на потребителите още един начин да демонстрират преклонението и подкрепата си към българската азбука.

На Facebook страницата на приложението вече е качен албум с профилни снимки и корици, които всеки може да разгледа, избере и ползва. Читателите имат възможност да се спрат на дневен или нощен режим, сила на подсветката, шрифт и големина на текста, както и улеснено преминаване от една глава в друга по избор от съдържанието.

Към момента в списъка с мобилни книги са налични над 140 произведения от българската класика, които се побират в джоба на всеки.

Последвайте канала на

3086 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини