Япония строи най-големия плаващ соларен парк

  • 19 май 2015 18:32

  • 3360
  • 1
Япония строи най-големия плаващ соларен парк
©

Япония създава най-големият в света плаващ соларен парк, пише Ingenieur.de.

Съоръжението ще има капацитет 13.7 мегавата, а площта му ще се равнява на 20 футболни игрища. Решението за изграждане на фотоволтаичната инсталация в морето се налага заради липсата на терен, на който да се построи.

Плаващото съоръжение ще съдържа 50 хиляди модула, които благодарение на охлаждането от морската вода ще функционират с по-висока степен на ефективност от слънчевите електроцентрали на сушата. За основа на морската инсталация служат единствено закотвени понтони, докато на сушата се полагат специални основи. Понтоните се доставят от френска компания.

Фактът, че соларният парк ще бъде инсталиран не във вътрешен воден басейн, а в морски залив повишава изискванията към модулите. Те трябва да издържат на огъване, за да не се повредят при силно вълнение и да са и водоустойчиви, за да се избегнат фатални къси съединения. Това означава, че уплътнителните материали трябва да издържат на корозивната сила на морската вода.

Очаква се соларният парк, намиращ се край бреговете на префектурата Чиба, да започне да генерира електричество през 2016 година. Съоръжението ще бъде свързано с електропреносната мрежа посредством подводен кабел.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3360 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXL

2015.05.23 | 23:43

1
АЗ ИСКАМ ТОК ОТ ТОЗИ ПАРК ЗАЩОТО ЦЕНАТА ЩЕ Е ПО НИСКА ОТ ТАЗИ НА НАШИТЕ ЕРПта

Добави коментар

Водещи новини