АМ "Струма" се оказа без връзка с Гърция

  • 19 май 2015 07:09

  • 2437
  • 1
АМ "Струма" се оказа без връзка с Гърция
© Булфото

Поредният случай на магистрала, която свършва в нищото, ще трябва да бъде решаван у нас.

Става дума за последния участък от магистрала "Струма", който се довършва и води към граничния пункт Кулата - Промахон. Това ще струва на държавата допълнително около 3.1 млн. лв., пише в. Сега. Заради недоглеждане при проектирането трафикът от магистралата ще се затапи, а има опасност и от катастрофи по опасното и натоварено трасе към Гърция. Това е така, защото след крайната си точка аутобанът "слиза" на двулентовия път Е-79 за 1.4 километра, докато стигне българо-гръцката граница. "За да не се образува тапа, организираме бързо проектиране и строителство на отсечката. Идеята е да се изгради трилентов път - 2 ленти да водят към пункта, една да е за влизащите в България", обясни пред в. "Сега" шефът на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Според него това ще осигури вливане на трафика в по-широкото обновено шосе и безпроблемно пътуване към Гърция.

Пътната агенция вече обяви обществената поръчка за разширяването на тези 1.4 км. Прогнозната стойност на изпълнението е 3.1 млн. лв. Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодната цена. Предложенията се събират до 22 юни, срокът за изпълнение е 40 дни - 10 за проектиране и 30 за строителството.

Строежът на 15-километровия участък от магистралата от Сандански към Кулата струва близо 70 млн. лв. Парите са по програма "Транспорт". В момента по отсечката се работи, увери Лазар Лазаров. Очакванията бяха участъкът да се пусне в началото на август. През февруари ангажименти за това пое строителят при инспекция, направена лично от премиера Бойко Борисов и ресорния министър Лиляна Павлова. Според Лазаров обаче, без да се реши проблемът с продължението на "Струма", реално трасето няма да е готово.

Това не е първият случай на строеж на магистрала, когато в проекта е пропуснато да се предвиди къде се отвежда трафикът. Първият подобен проект "лъсна" при откриването на магистрала "Люлин". Малкият аутобан е продължение на "Струма", но се влива в Околовръстното при столичния жк "Люлин". През февруари се появи още по-куриозен случай. Тогава стана ясно, че се налага да бъдат свързани магистралите "Тракия" и "Марица" при пътен възел Оризово. При проектирането преди 15 години и там не е била предвидена връзка и пътната агенция сега също се зае с проектирането и изграждането й.

Участъкът от 15 км между Сандански и Кулата се строи от гръцката фирма "Актор" и вече е сериозно забавен спрямо първоначалните планове. През есента на миналата година служебният кабинет беше на път да прекрати договора на строителя и да търси друга фирма за довършване на обекта. Впоследствие обаче правителството на Бойко Борисов прецени, че това ще коства много повече загубено време по процедура за нова обществена поръчка.

Днес се отварят ценовите оферти за поредната отсечка от 22 км по магистралата към Гърция - тази между Благоевград и Крупник. Това е вторият етап от процедурата по проектиране и строителство. На първия бяха класирани офертите на 5 консорциума. Сред тях има обединение с китайска компания, на един от изпълнителите на част от "Струма" в момента - "Главболгарстрой", и партньорски фирми, както и обединение между "Трейс груп" и "Пътища и мостове".
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2437 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ало

2015.05.19 | 12:00

1
Ама Тиквата реза лентички, като най-големия стройтел на магистрали за същата отсечка и точно той е отговорен за тази малоумна история! По-негово време е проектирано. Айде да ни е честит поредната идиотщина на този малоумник!

Добави коментар

Водещи новини