Рашидов инспектира реставрацията на Желязната ни църква в Истанбул

  • 17 май 2015 15:13

  • 3246
  • 1
Рашидов инспектира реставрацията на Желязната ни църква в Истанбул
©

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко инспектира днес ремонта и реставрацията на Желязната българска църква „Свети Стефан” и Метоха в Истанбул. Това стана по време на еднодневното работно посещение на министъра в Истанбул на път за Баку, където той ще участва в Третия световен форум за междукултурен диалог, съобщиха от Министерството на културата.

Рашидов бе придружен от Ангел Ангелов - български генерален консул в Истанбул.

Министърът на културата инспектира започналата през 2014 година цялостна реставрация на уникалната ни желязна църква „Свети Стефан” на Златния рог. До този момент са реставрирани южната, източната и почти цялата северна фасада на храма, а пластичните елементи от вътрешния интериор са свалени и подготвени за реставрация. Укрепен е и сутеренът.

Министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко инспектира и хода на ремонтните, реставрационните и консервационните работи по сградата на Метоха, който се намира в непосредствена близост с Желязната църква. Възстановяването на построения в средата на 19 век Метох започна през ноември м.г. Проектът предвижда в приземния етаж да се оформи музейна експозиция, свързана с дейността на българската общност по време на Възраждането.

"В Метоха навремето е имало приют, редакция, печатница, училище и семинария, там са списвани и печатани и над 20 български вестника и списания. Метохът се превръща в люлка на българското духовно и национално възраждане. „Министерството на културата ще съдейства за изграждане на музейна експозиция в Метоха в Истанбул”, коментира министър Рашидов.

„Експозицията може да работи и като филиал на НИМ, така както от няколко години функционира етнографската сбирка в църквата ни в Одрин”, уточни министърът и допълни, че точно затова с негова заповед тук наскоро беше директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, който ще организира събирането и експонирането на ценните предмети за музейната сбирка.

По-късно днес Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко посети Екзархията ни в Истанбул и подари на настоятелството фототипно издание на История славянобългарска.

Министър Рашидов приветства идеята на настоятелството за отваряне на българско училище в Екзархията и обеща съдействие за осигуряване на книги за него.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3246 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.16 | 11:47

1
Най голямото корумпе във България ще прави инспекция егати смеха!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини