Борбата срещу киберпрестъпленията е световен приоритет

  • 21 октомври 2011 16:36

  • 3207
  • 0
Борбата срещу киберпрестъпленията е световен приоритет
©

Противодействието на киберпрестъпленията и гарантирането на безопасна киберсреда са сред основните приоритети в световен мащаб, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Завърши първата по рода си регионална конференция на правоохранителните органи от страните от Югоизточна Европа, посветена на сигурността във виртуалното пространство. „Изключително важна и ползотворна конференция, в рамките на която бяха обсъдени възможностите за взаимодействие и задълбочаване на сътрудничеството при противодействието на кибепрестъпленията, които са с изцяло трансграничен характер”.

Така началникът на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към ГДБОП комисар Явор Колев определи първия по рода си тридневен международен форум, който се проведе в София. Той бе категоричен, че за ефективно противодействие и осигуряването на безопасна киберсреда е необходимо ежедневно сътрудничество между правоохранителните агенции в глобален мащаб.

Ефективни действия могат да бъдат постигнати само чрез тясно сътрудничество и взаимодействие, не само между държавните институции, но също и с частния бизнес, академичната общност и медиите, тъй като осигуряването на безопасна киберсреда е задача на цялото общество. Противодействието на киберпрестъпността е сред основните приоритети не само за страните от НАТО и ЕС, но и за държавите от целия свят. „Платформата на МВР, в частност на ГДБОП, за борба с киберпрестъпленията, бе отчетена като много успешна от делегатите, взели участие в международната конференция. Тя ще бъде заложена като модел на регионално ниво”, подчерта комисар Колев.

Председателят на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания Албена Спасова обяви, че сдружението поема отговорността по разработване на договорените в рамките на форума инициативи, които ще бъдат реализирани на регионално ниво. А именно – създаване на съвместни експертни съвети, работа с академични структури за разработване на проучвания за най-новите тенденции в областта на киберсигурността и противодействие на компютърните престъпления, обмяна на добри практики, ефективни партньорства с бизнеса.

С подкрепата на американското правителство, при създаването на регионалната платформа, ще бъдат използвани know-how и опит, залегнали в основата на ефективните модели, прилагани в САЩ, Канада и някои от страните в Европа. Дейностите ще бъдат разработвани и съвместно с Международната агенция за противодействие на престъпленията и политики за сигурност, базирана в Букурещ.

Последвайте канала на

3207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини