Продадоха изкуство за 1,5 милиарда долара

  • 15 май 2015 09:14

  • 1260
  • 0
Продадоха изкуство за 1,5 милиарда долара
©

Аукционна къща „Кристис” за първи път в света успя за три дни да продаде на търг произведения на изкуството за близо 1,54 милиарда долара, съобщи Си Ен Ен.

През тази седмица се състояха три търга на „Кристис” в Ню Йорк, на които бяха изложени скулптури и картини. Търгът в понеделник донесе общо 705, 9 милиона долара приходи и ще бъде запомнен с два рекорда. Платното  “Алжирски жени (Версия О)” от Пабло Пикасо бе продадено за 179, 4 милиона долара и стана най-скъпото купено някога на търг произведение на изкуството. Освен това изваяната от бронз скулптура “Сочещият човек” от Алберто Джакомети бе купена за 141 милиона долара. По-рано за изложена на търг скулптура не е плащана толкова голяма сума, пише "Монитор".

Търгът във вторник донесе на „Кристис” 45,6 милиона долара приходи, а този в сряда - 658, 5 милиона долара. Сред топ лотовете на вчерашния търг бяха платната “Номер 10” от Марк Ротко и “Отдъхваща социална работничка” от Лушън Фройд, продадени съответно за 81,9 милиона и 56,2 милиона долара.

Платното “Номер 10”, нарисувано през 1958 г. от Ротко, смятан за един от най-ярките представители на абстрактния експресионизъм, бе продадено за 81, 9 милиона долара. Платената сума е близо два пъти по-голяма от първоначалната му оценка – 45 милиона долара и се доближава до рекордните за художника 86,8 милиона долара, платени през март 2012 г. за друга негова творба - “Оранжево, червено, жълто”.

Картините “Отдъхваща социална работничка” от Фройд (1922 - 2011), внука на Зигмунд Фройд, и “Портрет на Хенриета Мораес” от Френсис Бейкън също привлякоха вниманието на колекционерите на търга. “Отдъхваща социална работничка”, нарисувана през 1994 г., бе продадена за 56, 2 милиона долара, след като първоначалната й оценка бе 30-50 милиона долара.

По мнението на експерти от „Кристис” това платно е един от върховете в творчеството на майстора на портрета и прекрасен образец за разголено женско тяло в историята на световната живопис. Според изкуствоведи то възпява човешкия дух, като свидетелства за любовта и вниманието, с което художникът се отнася към човешкото тяло.

Разголено женско тяло е представено и в “Портрет на Хенриета Мораес”, нарисуван през 1963 г. от Френсис Бейкън (1909 - 1992). Платното бе продадено за 47,8 милиона долара. На него майсторът на фигуративната живопис е изобразил своя приятелка и модел. То близо 30 години е било в частна колекция.

Общите приходи на аукционната къща през тази седмица ще станат още по-големи, тъй като вчера бе предвиден търг, посветен на модернизма и импресионизма с картини от Клод Моне, Пийт Мондриан, Фернан Леже и др.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини