Най-влиятелните българи в социалните мрежи

  • 14 май 2015 18:09

  • 3797
  • 0
Най-влиятелните българи в социалните мрежи
©

За първи път в България Дарик радио и VIVACOM представиха класацията „Топ 150 най-влиятелни българи в социалните мрежи”. Проектът отличи по 50 най-влиятелни българи във всяка една от трите най-популярни социални мрежи у нас – Facebook, Twitter и Instagram, на базата на задълбочено проучване по предварително зададени критерии и методология.

Кристалина Георгиева, Емил Конрад и Григор Димитров са тримата най-влиятелни българи в Twitter.



 

Димитров и Конрад заемат съответно второ и трето място и в класацията за Facebook, която се оглавява от Димитър Бербатов.



 

Тенис звездата на България е най-влиятелният българин в Instagram.



 

В топ 150 попадат още редица популярни българи от политическия, спортния, културния и обществения живот на страната и света, избрани сред близо 650 публични номинации. Техните публикации се отличават като най-интересни, събират най-много харесвания, споделяния и коментари, които имат силата да променят нагласи и да провокират обществена активност.

Екипът на проекта „Топ 150 най-влиятелни българи в социалните мрежи” работи с няколко световно утвърдени софтуерни системи, които позволяват дълбоко и многопластово измерване на влиянието в социалните мрежи по определени параметри. Резултатите бяха формирани чрез индексиране от 1 до 100 по съответния критерий.

За формирането на класацията бяха използвани проучванията на компаниите: Talkwalker, Brandwatch, Simply Measured, Kred, Synthesio, Social Bakers, Klout. Част от тях измериха влиянието на хората специално за проучването и класацията в България, а други допринесоха със софтуерните си приложения. Така бяха остойностени десетки показатели като: брой и характеристики на последователите, вид на споделеното съдържание, активност за ден и в рамките на последния месец, ангажиране на аудиторията, време за реакция при комуникация и много други.

Тъй като влиянието не би могло да се измерва единствено по софтуерен път, за целите на проекта беше формирано жури от изявени потребители на социалните мрежи и квалифицирани специалисти в ключови сфери на общественото влияние: Събина Панайотова (политолог, блогър и организатор на TEDxWomen в България), Петър Ганев (старши икономист в Института за пазарна икономика), Никола Балов (най-популярният блогър в сферата на технологиите), Първан Симеонов (директор на Gallup International), Гергана Мудова – Гати (програмен директор на фондация „МУСИЗ“) и Камен Алипиев (спортен журналист).

Част от характеристиките на влияние на профилите, по които се ръководи журито в класацията, бяха:

1. Да са активни през последните 3 месеца
2. Да са на реални хора, които могат да бъдат идентифицирани
3. Да водят активни разговори в социалното пространство, да инициират теми, да предизвикват дискусии. Да не са просто разпространители на чуждо съдържание, защото за нас е важно качеството на разговорите, както и до каква степен собственото съдържание предизвиква обратна връзка.
4. Да не са пародийни профили на български политици, звезди и др.
5. Да имат реални активности в България и да са възможно най-адекватни за българския контекст. Независимо дали някои от постовете им са на чужд език
6. Качеството е важно, не количеството. Търсихме профили, които провокират разговори, мнения и споделяне от други хора с влияние. Така например: ако един пост бъде споделен и/или коментиран от влиятелна личност, това дава по-голяма тежест от 10 други споделяния/коментари). Също така 10 споделяния от 10 различни потребители са по-важни от 10 споделяния от един и същи човек.
7. Да не са част от група, където се забелязва неестествена активност.

Twitter - топ 10

Кристалина Георгиева
Емил Конрад
Григор Димитров
Николай Младенов
Йорданка Фандъкова
Владимир Каролев
Бойко Борисов
Радан Кънев
Боян Юруков
Иван Бедров

Facebook - топ 10

Димитър Бербатов
Григор Димитров
Емил Конрад
Бойко Борисов
Йорданка Фандъкова
Лазар Ангелов
Христо Комарницки
Кристалина Георгиев
Самуил Петканов
Радан Кънев

Instagram - топ 10

Григор Димитров
Лазар Ангелов
Янита Янчевa
Емил Конрад
Явор Янакиев - 100 кила
Христиана Парова
Андреа
Алисия
Галена
Азис

Вие съгласни ли сте с тази класация? Какво смятате за номинациите и отличените първи места?

Последвайте канала на

Novini.bg
3797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини