Националният военноисторически музей с изложба ''С карта по следите на времето''

  • 14 май 2015 10:47

  • 638
  • 0
Националният военноисторически музей с изложба ''С карта по следите на времето''
©

На 15 май 2015 г. (петък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложба „С карта по следите на времето“ (Вековното наследство на Военно-географската служба).

Тя е съвместна инициатива на НВИМ и Военно-географската служба и е част от поредицата събития, които се организират по повод Международната година на картата 2015 – 2016 под егидата на ООН.

За първи път пред софийска публика ще бъдат представени уникални топографски и военни карти, както и уреди за изследвания, измервания и изработване на картографски материали. Те са част от богатите сбирки на Военно-географската служба и фонда на НВИМ. Сред експонатите се отличават непоказваните досега в експозицията на НВИМ кипрегел (геодезичен инструмент за оптично измерване на разстояния, зенитни ъгли и превишения и за графично нанасяне на посоки) и астролабия (инструмент за мерене на хоризонтални ъгли и височини във вертикал), използвани от Българската армия в началото на ХХ век, както и други уреди-трофеи от Първата световна война.

Ролята на картографията в българската военна история е представена и чрез разнообразието от карти, сред които художествено изработена италианска карта на река Дунав и нейните притоци от XVIII век, карта на Гърция, изработена от френски офицер от Наполеоновия корпус, немска карта на Европейска Турция от 1870 г., първата карта на София и околностите от 1879 г., австрийска карта на Балканския полуостров от 1885 г., карта на Антарктика, остров Ливингстън и островите Гринуич, Сноу, Робърт и Смит, както и най-новата, създадена след въвеждането на Българската геодезична система 2005 и още не влязла в употреба държавна топографска карта в мащаб 1:25000. Представите на публиката за историческата стойност на топографската наука ще бъдат допълнени от автентична карта на границата между България и Гърция според Букурещкия договор от 1913 г., подписана от делегатите на конференцията.

Изложбата може да бъде видяна от 15 до 24 май в Националния военноисторически музей.

Последвайте канала на

638 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини