Плевнелиев кани южнокорейския бизнес у нас

  • 14 май 2015 09:04

  • 1218
  • 1
Плевнелиев кани южнокорейския бизнес у нас
© Пресцентър Президентство

България и Република Корея ще работят за активизиране на двустранните търговски връзки и за увеличаване на инвестициите. Това заявиха президентите на двете страни Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и г-жа Пак Гън-хе след разговорите им в Сеул.

Българският държавен глава е на официално посещение в Южна Корея. Визитата му преминава в контекста на 25- годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Южна Корея. Планира се организиране на икономическа среща на високо равнище през октомври, на която да бъдат обсъдени възможностите за насърчаване на търговията и инвестициите чрез размяна на повече бизнес делегации и активизиране на връзките между частни фирми, съобщи президентът Пак Гън-хе.

Двете страни ще работят за разширяване на сътрудничество в информационните и комуникационни технологии, инфраструктурата, енергетиката, транспорт и логистика, автомобилна индустрия, земеделие и производство на храни, науката, образование, аутсорсинг, туризъм. Президентите Плевнелиев и Пак Гън-хе подписаха Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство между двете страни. За България Република Корея е приоритетен стратегически партньор в Азия, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и изрази желанието за насърчаване и разширяване на двустранната търговията и инвестициите. България е известна като страната на розите, на киселото мляко, на здравословните храни, на прекрасното вино, но потенциалът е много по-голям, посочи Плевнелиев. Той допълни, че българските продукти са традиционно добре приети на азиатските пазари, а страната ни има много добро име и репутация тук.

Президентът изтъкна също, че България е регионален лидер в Югоизточна Европа в информационните и комуникационни технологии. Тя предлага и първата иновационна еко система в региона - "София Тех парк". В световната класация за аутсорсинг дестинации България е единствената европейска държава в топ 10, отбеляза още Плевнелиев. Много световни компании вече оперират в България и ще се радваме и на по-осезаемо присъствие на корейските компании в страната ни, каза държавният глава. Той посочи, че българската страна приветства проявения от Република Корея засилен интерес за сътрудничество в селското стопанство и производството на храни, както и за участието на корейски компании в енергийни и инфраструктурни български проекти.

На срещата президентите са констатирали и голям потенциал за увеличаване на броя на туристите като Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното каза, че българското министерство на туризма ще бъде окуражено да предприеме целенасочени мерки за корейския пазар. В присъствието на президентите бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в областта на отбраната, науката и технологиите, в образованието и културата. Президентът Пак Гън-хе отбеляза значението на меморандума за сътрудничество в науката и технологиите и посочи, че България има отличен опит за развитието на фундаменталните изследвания, а Република Корея е една от най-напредналите страни в областта на приложните науки. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното заяви още, че България активно ще допринесе за развитието на стратегическото партньорство между ЕС и Република Корея.

Високо ценим и изцяло подкрепяме инициативите на президента на Република Корея, насочени към мирното обединяване и дългосрочната стабилност на Корейския полуостров, посочи още българският държавен глава. Президентът Пак Гън-хе благодари на българското правителство за последователната подкрепа по въпросите за ядреното разоръжаване на Северна Корея. По-късно днес президентът Плевнелиев ще посети Центъра за творческа икономика и иновации в гр. Пангьо, където са разположени научно-изследователски центрове и повече от половината основни корейски компании от сектора на информационните технологии и компютърния софтуер, както и Центъра за иновации на "Самсунг".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1218 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.14 | 11:21

1
Първо сектантите,после бизнесмените?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини