САЩ разрешиха на Shell да добива петрол в Арктика

  • 12 май 2015 14:26

  • 2619
  • 3
САЩ разрешиха на Shell да добива петрол в Арктика
©

Англо-холандската компания Shell е получила разрешение от правителството на САЩ да започне програмата си за проучване и добив на нефт и газ в Арктикa, съобщи Ройтерс.

Това се счита за голям успех за цялата газова и петролна индустрия, защото е прецедент. Компанията се опитваше от дълги години да получи разрешението от Щатите за сондиране в Чукотско море, пише "Новинар".

Въпреки това от Shell ще трябва да решават дали си струва да поемат риска, защото петролът поевтиня и пазарната обстановка не е много благоприятна. Компанията ще трябва да реши дали да поеме високите разходи и рисковете от сондажите.

Виж още: Greenpeace атакува Shell с пародиен сайт (снимки)

По оценка на анализаторите от консултантската агенция Conway Mackenzie в този регион може да се съдържат до 166 милиарда барела нефт.

Решението на американското правителство е тежък удар за еколозите, които категорично отказват пробиви в арктическите води. Те настояват за това, че един евентуален инцидент може да има още по-опустошителни последици от този при аварията на Deepwater Horizon в Мексиканския залив. При нея през 2010 г. загинаха 11 служители, а милиони барели петрол се вляха в залива и предизвикаха сериозни щети за екосистемата.

Чукотско море се счита за непредсказуемо. Времето там е екстремно, вълните могат да достигнат височина до 15 метра. Най-близката брегова охрана, която би могла да реагира на евентуален разлив на петрол, се намира на хиляда километра. В морето има популации на полярни китове, моржове и други морски бозайници.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2619 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гео

2015.10.20 | 20:24

3
Алчност по целия свят.За съжаление хората не се учат от грешките си.И след нас потоп!!!
FM

2015.10.20 | 20:23

2
Егоизмът ще унищожи Планетата.
Човек

2015.10.20 | 20:23

1
Здравия разум победи...

Добави коментар

Водещи новини