Никола Казаков: Ускоряваме процедурата за предоставяне на закрила за бежанци

  • 12 май 2015 10:08

  • 859
  • 0
Никола Казаков: Ускоряваме процедурата за предоставяне на закрила за бежанци
© Булфото

Държавната агенция за бежанците си свери часовниците с тези държави, които са подложени на най-силен, масиран натиск. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков пред БНР.

По думите му Германия очаква около 450 хиляди бежанци.

Казаков обясни, че в момента в Агенцията работят 300 души. Ще поискаме да бъдат назначени за срок от една година допълнително още 100 служители. Средствата за това са осигурени по Плана за спешни мерки на Европейската комисия. Част от сумата ще отиде и за подобряване на условията за настаняване, за здравно осигуряване, за преводачи и за осигуряване на процедурата по предоставяне на закрила.

В центровете за бежанци има около 1000 души, които от миналата година са получили статут на бежанец или хуманитарен статут, но паради липса на средства стоят в центровете. Тези хора ще бъдат изведени и са осигурени средства за една година за настаняване на външни адреси, каза Никола Казаков. Той посочи, че в момента в центровете за бежанци са настанени малко над 4 хиляди души и са запълнени на 80%. Има капацитет за настаняване на още 1000 души. Освен това ще бъде ускорена процедурата по предоставяне на закрила.

Въпреки критиките Никола Казаков заяви, че защитната ограда по границата с Турция играе съществена роля за контролиране на миграционния поток, тъй като спира незаконното влизане в страната и насочва мигрантите към граничните пунктове.

Председателят на ДАБ коментира, че България е за справедливо разпределение на бежанския поток и споделяне на отговорността между всички страни – членки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
859 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини