Иран: Спорът около задържания кораб с българи на борда може да бъде решен до дни

  • 06 май 2015 20:47

  • 1247
  • 0
Иран: Спорът около задържания кораб с българи на борда може да бъде решен до дни
© Getty Images/Guliver

Иран заяви, че спорът около задържания контейнеровоз от Маршаловите острови с българи на борда може да бъде решен съвсем скоро, съобщи официалната агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

"Преговорите между частния ищец и другата страна продължават и е възможно въпросът да се реши до един-два дни", заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам. "24-те души от екипажа са свободни и ползват консулско съдействие", добави тя.

Говорител на компанията "Рикмерс шипмениджмънт", която стопанисва кораба, обаче заяви, че е в контакт с екипажа, който не е напуснал кораба. "Те все още са на кораба и през цялото време са били на кораба, откакто той бе задържан от иранците", заяви говорителят. Компанията собственик на кораба "Мерск лайн" съобщи, че е предала на иранските власти гаранционно писмо във връзка с делото по задържането на контейноровоза "Мерск Тигрис", предаде ТАСС.

"Днес водихме конструктивен диалог с иранския съд и иранската Морска и пристанищна организация. Продължаваме да правим всичко възможно за безопасното освобождаване на екипажа и кораба", каза представител на пресслужбата на "Мерск лайн".

На 28 април Иран задържа в Ормузкия проток товарния кораб "Мерск тигрис" на датската компания "Мерск лайн шипинг". Корабът е задържан след иск на иранската компания "Парс ойл талаейе продъктс" към "Мерск лайн" в размер на 10 милиона долара. Както съобщи по-рано "Мерск лайн", спорът е свързан със съдебно дело от 2005 г. за доставка от "Мерск" на 10 контейнера на иранската компания в Дубай. Товарът обаче не е бил получен и съдържанието на контейнерите било продадено на търг от пристанищните власти на Дубай в съответствие с обичайната процедура, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини