Патриарх Неофит освети бойните знамена за 6 май (обновена+снимки+видео)

  • 06 май 2015 09:23

  • 2862
  • 7
Патриарх Неофит освети бойните знамена за 6 май (обновена+снимки+видео)
© Булфото

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен по повод на Деня на храбростта и празник на армията - 6 май.

Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово светейшество патриарх Неофит. Той отправи молитва Бог да помага на българските воини и в словото си припомни традицията на празника, отбелязва БТА.

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода. В словото си патриарх Неофит посочи, че вековната християнска история на народа ни е ярко свидетелство за упованието на българското воинство в Бога, от когото идва всяка сила и мощ.

"Като отбелязваме днес Деня на храбростта и на славната българска армия, нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава. Нека това поръсване с осветената чрез божията благодат вода на бойните знамена бъде видим знак за божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си във воинското служение на род и Родина", отбеляза патриархът.

Нека тези знамена-светини на българската войска и занапред сигурно да водят и закрилят както вас, така и всеки православен българин, милеещ за своето Отечество, каза патриарх Неофит.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него се състоя традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър I". Военен хеликоптер прелетя над демонстрацията.

В 12 часа пък бе сменен почетният караул пред президентството. За първи път в церемонията се включва и жена.

Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, министри от кабинета, предишни министри на отбраната и началници на Генералния щаб, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.

Галерия от снимки вижте ТУК

Последвайте канала на

2862 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.05.07 | 00:05

7
Да живее България

2015.05.07 | 00:04

6
България я няма от 25г.

2015.05.06 | 19:55

5
Неофит,Неофит тоя не беше ли някъкъв лизач-мюфтия,какъв патриарх.
ала бала

2015.05.06 | 19:55

4
Напомням празник на военните духови оркестри даже има два от чужбина Шоуто започва оле мале Този мазен главнокомандващ и тези мазни политици барабар с премиера
:-)

2015.05.06 | 19:55

3
Това полицейки парад ли е? Щото милиционерите пазещи "управляващите" са чувствително повече от армията участваща в "парада"

2015.05.06 | 19:54

2
Може ли нещо което не съществува да прави парад?

2015.05.06 | 19:54

1
Марш Марш само Марш като няма техника Марш Марш!

Добави коментар

Водещи новини