По-скъпи храни в хипермаркетите заради промени в закона за конкуренцията

  • 06 май 2015 07:39

  • 2660
  • 10
По-скъпи храни в хипермаркетите заради промени в закона за конкуренцията
© Булфото

Цените на храните ще тръгнат нагоре заради промените в Закона за защита на конкуренцията. Повишение с около 3 до 5% ще има само заради отпадане на такса "логистика", обясни изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев пред Bulgaria on Air.

Трудно е да се предвиди колко ще е крайното увеличение, защото липсва анализ на ефектите от новите правила. Според председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов е логично след отпадането на някои отстъпки, каквито на практика са таксите, търговецът да калкулира загубата в крайната цена.

С промените в закона, които бяха приети на първо четене от парламента миналата седмица, се забраняват услугите, които търговските вериги предоставят на производителите. В момента например производителят доставя стоката до един логистичен център и не му се налага да обикаля по стотици магазини, защото веригата сама организира транспорта до търговската си мрежа. По този начин разходите падат значително, пише в. "Сега".

Според сдружението забраната на тази услуга ще доведе директно до увеличаване на цените с около 3-5%. Допълнителен натиск за повишение ще дойде и от отпадането на други такси. Според хипермаркетите опитът в някои страни показва, че подобна намеса предизвиква покачване на цените на хранителните стоки. Във Франция например при въвеждането на регулация цените на стоките са се увеличили с 8%.

"Щом се правят промени, които ще се отразят на икономиката, е редно да се направи оценка на въздействието и да се разбере ще поскъпнат ли храните и с колко. Колкото по-развита е една страна, толкова по-трудно се правят промени в законодателството. Никой сериозен бизнес няма да хареса климата у нас, защото не е ясно как ще го изненада утре депутатската инициатива", коментира Богомил Николов пред "Сега".

Според него проблемът на родните производители не са веригите, а начинът на субсидиране. "Какво са му виновни хипермаркетите на производителя на домати например, че у нас се субсидира основно пшеница, а в Турция дори има износна субсидия", допълни той.

Изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов обаче смята, че няма логика и аргументи за увеличението на цените на храните. "Заради обществения натиск много от нелоялните търговски практики като такси "рождени дни" вече отпаднаха и това не доведе до увеличение на цените", аргументира се той.

Поправките в Закона за защита на конкуренцията бяха приети още от миналия парламент, но тогава президентът Росен Плевнелиев наложи вето, което не бе преодоляно. Сега текстовете бяха предложени отново от депутати от БСП. Изненадващо те стигнаха до пленарна зала и още по-изненадващо минаха на първо четене, и то със съдействието на управляващите. От ГЕРБ все пак се застраховаха, че до второ четене текстовете ще бъдат значително смекчени.

Според Сдружението за модерна търговия предложените регулации няма да спрат нелоялните търговски практики. Те могат да се премахнат по-скоро със саморегулация. Този процес у нас вече започна, след като бяха подписани споразумения за налагане на добри търговски практики по цялата верига на доставки на хранителни стоки.

Такива споразумения бяха сключени между Сдружението за модерна търговия и Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки и две от най-големите работодателски организации в страната - КРИБ и БТПП.

Последвайте канала на

2660 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
mitko

2015.05.09 | 21:22

10
kajete mi edin edinstven kolbas s meso kato svinskata koja i yshite ne go slagaite za meso. kajete edin mle4en prodykt s mliako

2015.05.09 | 21:21

9
Имахме икономика,селско стопанство,свинеферми,крави,телета а сега всичко химия и чужди фирми.ОСТАВКА.народе ако АТАКА не вземе властта ние сме загубени завинаги

2015.05.09 | 12:40

8
На този му плащат търговските вериги, за да ни оковават във вериги. Аман от дупедавци!

2015.05.09 | 12:40

7
А да вземат да си отидат , там от където са дошли , може ли ?
7878

2015.05.09 | 12:39

6
Няма страшно от 01.06.15 ще пазарим от Румъния -там цените падат на хранителните продукти /9% ДДС от 24% / а без това саламите им ги правят от месо а не от тоалетна хартия и соя.
ni

2015.05.09 | 12:39

5
Хайдушкото движение е в пълна сила.То никога не си е отивало.За партизанското няма смисал.

2015.05.09 | 12:39

4
И какво излиза най бедната в Европа с най скъпите храни егати абсурда!
Георги

2015.05.07 | 12:19

3
Жалко подобие на човек. Заради такива като него държавата не става за нищо. Само собствения си интерес гледат. Като вдигнат цените ще си пазарим от кварталното магазинче. Все едно сега не взимат безсмислени такси че се правят на светци. Изроди с изроди.
НА ТЯХ ИМ ТРЯБВАТ РОБИ

2015.05.06 | 20:33

2
правителството няма полза от ниските ЦЕНИ.ИМА ЗАЕМИИ,ОГРОМНИ ОХРАНИ ИМАТ НЯКОЙ БРОНИРАНИ КОЛИ И ....Т.Н.
koстадин

2015.05.06 | 20:31

1
дерзай България ние сме народ от мазохисти и сами си ги избираме иси не клатат как си искат и кои си иска

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини