През двойно сито за инвалидните пенсии

  • 06 май 2015 07:27

  • 3015
  • 4
През двойно сито за инвалидните пенсии
© Булфото

Освидетелстването за трудоспособността на българите да става след получаване на експертиза от две комисии - медицинска и социална, а не както е в момента, само от ТЕЛК-овете.

Такива нормативни промени е подготвил здравният министър д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва, обсъдил ги е със социалния и финансовия министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска и Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, и те са ги одобрили. Това съобщи пред „Труд“ д-р Москов, навръх Европейския ден за протест на хората с увреждания.

Инвалидните пенсии са сочени за най-голямата пробойна в пенсионната система. По оценки на бизнеса от неправомерно отпуснатите годишно изтичат около 1 млрд. лева. Идеята на промените на д-р Москов е да се раздели медицинската експертиза от финансовата част при освидетелстването.

„Така лекарите ще дават обективна оценка за пораженията на заболяването, а социалното министерство ще изготвя другата част - т.е. каква социална и финансова подкрепа е нужна на българина според вече установения процент на работоспособност“, обясни д-р Москов.

С промените лекарските комисии ще се увеличат (министърът не уточни с колко), но това нямало да доведе до признаването на повече хора за инвалиди.

„Ако освидетелстваният е адвокат, социалната комисия ще прецени дали констатираният от лекарите диабет или примерно това, че е с липсващ крайник, му пречи и доколко да изпълнява служебните си задълженията. И финансовата помощ, която ще се отпусне, ще се обвърже с резултата от тази констатация“, посочи д-р Москов.

Просто казано социалните експерти ще преценяват индивидуално за всеки човек може ли да работи, нужна ли му е инвалидна пенсия и в какъв размер. Категорично пациенти с една ръка, крак или око няма да се явяват повторно пред ТЕЛК, тъй като частите на тялото им няма как да се възстановят. А и здравната каса няма да плаща по 22 лв., с които за пореден път да установява, че българинът отново е с липсващ крайник.

Очаква се промените да станат факт до края на годината.

Последвайте канала на

3015 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
B

2015.05.08 | 13:54

1
Тоз е луд.
олеле

2015.05.09 | 08:53

4
Не е много луд ! Луд е за пари !Колкото повече комисии ,ако на всяка трябва да бутнеш"нещо " ,толкова повече за "лудия " Москов !А няма комисия ,която да "откаже " ! Така се правят пачки ! Но и зад Москов наднича някой и трябва и за тоя да има и ето как с едно решение на "лудия "Москов действително болните трябва да бутат ,за да има и за Москов и покровителя му !

2015.05.08 | 20:52

3
Когато има взимащ,трябва да има и предлагащ.Щом обвиняваме докторите,че като им "бутнеш" става,кой ще обвини "бутащите"? Докато правосъдието куца,все така ще бъде.
батенце

2015.05.08 | 13:54

2
Да се разгледат всички ТЕЛК-аджии от последните 10години, защото по времето на ДПС, почти всички турски граждани с двойно гражданство взеха ТЕЛК. СЕга ако отидете в с.Наречен , няма да видите един български пенсионер по приграма на НОИ. Само турски граждани на почивка. Обърнете внимание!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини