Кино: ''Истории като на кино''

  • 05 май 2015 09:37

  • 944
  • 0
Кино: ''Истории като на кино''
©

“Истории като на кино” са нашите вълнуващи истории за старите кина… Или пък просто личните ни истории “като на кино”… Така участниците във филма на режисьора Атанас Христосков и сценариста Милена Петрова определят своите роли в него.

Премиерата на документалната лента ще се състои на 14 май (четвъртък) от 19:00 ч. в кино “Люмиер” - НДК, като част от XX “Салон на изкуствата”.

Проектът “Истории като на кино” събира, наситени с емоционален заряд, снимки, видеоматериали и разкази за старите софийски киносалони. Те тръгват от детските утрини с мама и татко, преминават през дългото чакане на опашка за любимия филм и стигат до първата целувка в тъмния киносалон.

Камерата на тандема Атанас Христосков и Милена Петрова е фокусирала хора, свързали съдбата си със седмото изкуство, а техните истории са превърнати в интерактивно преживяване. Сред тях са: Филип Аврамов, Деси Бакърджиева, Нели Червенушева, Калитко Миленов, Валентин Стамов, Георги Аспарухов, Любен Стоев, Джеки Стоев, Джони Пенков, Евелина Янакиева, Георги Костадинов, Теди Москов, Митко Митев и др.

Когато за първи път Атанас Христосков чува идеята на Милена Петрова - да открие и да съживи спомените за старите софийски кина, признава, че прави крачка назад. Режисьорът, с награда за дебют от кинофестивала “Златна роза” през 2011 г. (с филма “Номер 1”), е скептично настроен към дежурното у нас ровичкане в миналото. “Какъв е смисълът? Напразно ще дълбаем в раните, казах на Милена, но в следващия момент в главата ми нахлуха спомени от детството, кинопреживявания и вълнения с приятели и близки хора... Тогава си дадох сметка, че не киносалоните са важни, а емоциите и спомените на хората”, обяснява режисьорът”.



Проектът “Истории като на кино” е финансиран от програма “Култура” на Столична община. Той е част от честванията, посветени на “100 години българско кино”, част от XX “Салон на изкуствата” – НДК и от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г. Продуцент е “Инвижън филм студио”.

Последвайте канала на

944 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини