ИД пое отговорност за нападението в Тексас

  • 04 май 2015 15:52

  • 3643
  • 1
ИД пое отговорност за нападението в Тексас
© Getty Images/Guliver

Членове на групировката „Ислямска държава” поеха отговорност за нападението срещу антиислямско събитие в Тексас, съобщи Дейли Телеграф.

Това е първа акция на джихадистите на американска територия.

Двама въоръжени нападатели бяха убити при опит да нахлуят на конкурс за карикатури на Пророка Мохамед. Един охранител е бил ранен при престрелката, припомня БТВ.

Все още няма информация за самоличността на екстремистите, но се смята, че 15 минути преди атаката един от тях е заявил в Twitter подкрепата си за „Ислямска държава”. За аватар той е използвал снимката на Анвар ал-Аулаки, роденият в САЩ лидер на „Ал-Кайда на Арабския полуостров”, убит от дрон през 2011 г.

На събитието е бил и холандският крайнодесен популист Герт Вилдерс. Изтритият вече потребителски профил на джихадиста е показвал, че той отскоро е мюсюлманин и не е знаел арабски език. В последното си съобщение той призовава съмишлениците си да последват профила на известния британски джихадист Абу Хюсеин Ал-Британи. Последният приветства нападението, като заяви, че „те си мислеха, че в Тексас няма опасност от войниците на „Ислямска държава”.

Скандалният конкурс за карикатури, който беше посетен и от холандския крайнодесен популист Геерт Вилдерс, от няколко седмици е бил на мушката на екстремисти, посочват експерти, които следят посещаваните от радикали сайтове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3643 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.06 | 14:26

1
aide dvamcata ve4e pri nesashtestwuwashtiq "alax"

Добави коментар

Водещи новини