ВКС отмени присъда за убийство и изнасилване заради провалена експертиза

  • 04 май 2015 11:00

  • 1642
  • 4
ВКС отмени присъда за убийство и изнасилване заради провалена експертиза
©

След 6 месеца размисъл Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата за убийство и изнасилване, издадена срещу 34-годишния Младен Младенов от хасковското село Корен, съобщава "Марица".

Процесът трябва да бъде преразгледан от нов състав на Пловдивския апелативен съд, гласи решението на последната инстанция в родното ни правораздаване. 78-годишната Милка Стефанова беше умъртвена навръх Великден преди 4 г. в къщата си в Корен. Роднините й помислили, че е издъхнала от естествена смърт и почистили основно жилището, с което затруднили максимално разследването. 6 дни след убийството Младен беше задържан и на 1 май 2011 г. съдът му наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". В бельото на Младен беше открит косъм. Той е на жертвата, бяха категорични от Националния институт по криминалистика и криминология.

По старицата обаче е открит и генетичен материал, който е на друг мъж. Пробите не съвпаднали нито с ДНК-то на Младенов, нито на някой от компанията му, сочи последвалата експертиза.

На 29 март 2013-а Хасковският окръжен съд го оправда след година и 10 месеца престой зад решетките. В мотивите на първоинстанционните магистрати бе отбелязано, че доказателствата срещу Младен - косми и самопризнания, записани със СРС, са събрани в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс. Единствената далечна косвена улика срещу младия мъж бе експертиза, която посочва, че фрагменти от негов пръстен съвпадат с белези от нараняванията на жертвата.

Впоследствие окръжната прокуратура в Хасково протестира оправдаването на Младен пред Апелативния съд в Пловдив. Там Младенов бе признат за виновен и отнесе наказание от 6 г. затвор. Освен това магистратите присъдиха, че той трябва да плати 70 000 лева кръвнина на близките на жертвата.

"Мотивите за оправдателната присъда в Хасково са били неубедителни. Също така неубедителни за осъждането му са и мотивите на пловдивските апелативни съдии", пише в решението на ВКС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1642 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
XXL

2015.06.15 | 09:46

3
БЪЛГАРИЯ.......РАЙ ЗА КРАДЦИТЕ УБИЙЦИТЕ ИЗНАСИЛВАЧИТЕ ПЕДОФИЛИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКАТА БЕЗНАКАЗАНОСТ

2015.06.15 | 09:46

4
България - страна без правосъдие. Вместо правосъдие - адвокатско съдийска мафия. Който воге да се маха - да го прави. Да стоят тук и да изнудват цигани и турци.

2015.05.06 | 17:14

2
За съжаление няма да видим скоро Шенген ,а ДАНС да провери дипломите на тези прокурори да не се окажат купени защото май не познават законите .

2015.05.06 | 17:14

1
Пажелавам на съдията, същото да се случи с майка му. Да видим тогава какви ще ги запее.

Добави коментар

Водещи новини