Две села се карат заради говеда

  • 04 май 2015 10:43

  • 1330
  • 0
Две села се карат заради говеда
©

Десетки земеделци в кресненските села Стара Кресна и Ощава са настръхнали настръхнаха срещу животновъди заради говеда. Земеделските стопани твърдят, че са под „говедарско иго" и настояват общината да реши проблема, съобщава Стандарт.

Над 1200 едър рогат добитък се отглежда в двете селища от 5-6 фермери. Много често стадата се пускат безстопанствено и съсипват земеделските имоти в района. „Където минат, трева не никне. Представете си стотици тежки животни да газят в нивата ви. Трудът ви отива на вятъра. Аз лично съм констатирал много такива нарушения и съм подал сигнали до компетентните органи. Животновъдите плащат глобата и продължават по старому", твърди кметският наместник на село Ощава Кирил Лазаров.

Говедата унищожават не само имущество и продукция в двете населени места. Четириногите са изпочупили оградни мрежи и колове. „Ако този терор на животновъди и говеда продължи, то скоро малкото земя, която обработваме, също ще стане пустееща. Кой ще спре тази напаст на добичетата?", питат местните хора.

Десетки пъти са назначавани оценителни комисии от кмета на община Кресна Илиян Кръстев. Изготвяни са актове за нанесени щети и за глоби, но няма никаква полза. Защото потърпевшите не получават нищо в замяна на съсипаната им реколта и имане.

„Не можем да си позволим да водим съдебни дела по две причини – нямаме пари за адвокати и ще се проточат с години. Да принудят животновъдите да си пазят стоката, а не да я пускат да пашува свободно и навсякъде. Наемат по един пастир на 300-400 говеда, за да пестят пари. Но няма как един човек да се справи с толкова животни", казват протестиращите селяни.

Кметският управник Кирил Лазаров разкрива, че фермерите нямат необходимите условия, за да отглеждат толкова много добитък. Нито разполагат с нужните постройки и технологии за осигуряване на хигиена в оборите, нито пък всяко животно има полагащите му се 6 квадратни метра площ. „Затова ги пускат свободно на паша из полето и се стига до тези поражения на земеделската реколта", смята той.

Последвайте канала на

1330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини