Искаме 3 млн. евро от Брюксел срещу градушките

  • 04 май 2015 07:18

  • 923
  • 1
Искаме 3 млн. евро от Брюксел срещу градушките
© Булфото

България ще кандидатства за отпускане на 3 млн. евро по европейските оперативни програми за борба с градушките, пише в. Новинар.

Очаква се средствата да отидат за изграждане на около 90 нови площадки, от които ще могат да се изстрелват специални ракети срещу опасните облаци. По този начин ще се осигури покритие и опазване на повече земеделски площи, казва пред изданието директорът на Изпълнителната агенцията за „Борба с градушките” инж. Николай Николов.

Увеличаването на полигоните най-вероятно ще стане през следващите години, тъй като разчетите за 2015 г. вече са направени и средства за това перо не са отделени. Въпреки това на територията на цялата страна има 200 ракетни площадки, от които зорко се следи за разбиването на градоносните облаци над 17 000 000 декара обработваема земя.

Статистиката показва, че там, където има защита, пораженията са под един процент. Само за миналата година от агенцията са изстреляли около 14 000 ракети, което е три пъти повече от предходната 2013 г.

По думите на инж. Николов е много трудно да се направи прогноза за този сезон, тъй като условията са динамични и не може да се каже с точност дали градушките ще са повече. От НИМХ следели внимателно въздушните маси и все пак можели да засекат опасност до три дни преди тя да приближи към нашите граници.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
923 1

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.04 | 13:04

1
Абе `що нямам спомен някога, през "онези" години, да сме искали нещо подобно от СИВ?!

Добави коментар

Водещи новини