Ремонтират малки блокове без пари

  • 04 май 2015 06:25

  • 1843
  • 0
Ремонтират малки блокове без пари
©

Малките блокове, които нямат 36 апартамента, вече също ще могат да бъдат санирани безплатно по Националната програма за енергийна ефективност. Това става възможно, след като Министерският съвет гласува миналата седмица промени в наредбите за допустимите кандидати. Въпреки това не всички малки блокове ще могат да се включат в програмата.

За целта те трябва да са панелни, строени по индустриален способ и да са вдигнати преди 1975 г. Друга промяна пък ще облекчи включването на най-големите жилищни сгради в програмата. Досега за тях кандидатстването беше най-трудно, тъй като се изискваше 100% от собствениците да са съгласни с енергийното обновяване. При сгради с повече от 4 входа обаче, това беше почти невъзможно за постигане. Затова според новите изменения, ако се постигне 50-процентово съгласие при сграда с 10 входа например, вече ще е възможно санирането само на отделни секции, а не единствено на целия блок. По този начин в Националната програма за саниране ще могат да се включат и сградите, известни като "китайски стени".

Безплатното саниране по националната програма ще бъде възможно, дори ако 5% от съседите не са съгласни сградата им да бъде ремонтирана.

Досега ако един или двама комшии откажеха да се включат в обновяването или пък бяха неоткриваеми по различни причини, целият блок не можеше да кандидатства за безплатните ремонти. Сега обаче, ако само 5% от съседите не са съгласни, санирането ще бъде възможно.

Какви ремонти да се извършат във всеки блок и при какви изисквания за дебелина на изолацията, дали да се сменят дограма или щрангове, ще се решава, след като бъдат направени обследвания на сградите. Ремонтите ще се извършват според предписанията след тези обследвания. Очаква се първите ремонти по програмата да стартират до месец-два.

По 8000 лв. дава хазната на дом

Между 6250 и 8055 лв. ще струва на държавата санирането на един апартамент. Според изчисленията на експертите от Министерството на регионалното развитие най-малко 450 хил. лв. и най-много 580 хил. лв., ще излезе санирането на един панелен блок. Средната стойност за ремонта на тези сгради е пресметната от експертите при средно 3 входа на блок, с 8 етажа, по 3 апартамента, или общо 72 жилища.

Последвайте канала на

1843 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини