Киро Японеца: Племенникът ми стреля. Преча на наркотрафика

  • 03 май 2015 20:33

  • 4373
  • 8
Киро Японеца: Племенникът ми стреля. Преча на наркотрафика
©

Стрелбата в столичния кв. “Факултета”, при която в събота бе ранен синът на Киро Японеца - Януш, е дело на Георги Любенов Петров-Йончо. Той ми е племенник и ме е поръчвал и преди години, обяви ромският бос Кирил Киров пред Нова Телевизия.

Той разви версията, че Йончо го е поръчал, защото Японеца се опитвал да пречи на наркоразпространението в квартала.

"Факултета" бе блокиран от полицаи и жандармеристи, които следяха войната да не пламне отново.

Георги Петров е задържан, съобщиха неофициално от МВР. Днес ще стане ясно има ли улики срещу него, дали са му повдигнати обвинения и какви.

“Има 10 000 наркомани в квартала, друсат се с марихуана, амфетамини и хероин. И всичко това го продават Йончо и брат му Сотир”, твърди Японеца. Той смята, че е единственият, който пречи на 63 000 жители на “Факултета” да станат наркомани.

Киро Японеца лично съобщил в полицията за “бизнеса” на племенника си. Трябвало да дава показания и днес. Информацията за това обаче изтекла и Йончо решил да му “затвори устата”.

Японеца бил в 3-о районно и в събота, когато му се обадили, че към дома му тръгват 30-ина цигани, предвождани от Йончо, тъста му Марин и брат му Сотир. След това позвънила и снаха му. Казала, че са дошли 30-ина души. Неколцина прескочили оградата и биели брат му. Придружен от униформени, Японеца тръгнал към дома си. Заварил там поне 20 полицаи. Като ги видял, се успокоил и слязъл от колата. В този момент простреляли сина му, който бил на задната седалка.

“И полицаите видяха стрелеца”, твърди Киро Японеца. Според него Йончо изстрелял 4 куршума. Възможно било в същото време да е стрелял и тъстът му Марин, допусна Японеца.

Януш бил улучен два пъти в гърба и завчера бил опериран. Японеца твърди, че в суматохата полицай бил прострелян в ръката, но от МВР криели информацията. Оттам не потвърдиха това.

Киров има двама синове - Януш е по-големият. В квартала казват, че е по-буен. Заедно с брат си Спартак той управлява фирма “Бул-рент София”, през която официално се превъртат семейните пари. Дружеството се занимава със строителство.

Японеца обяви, че не е вярно, че Януш е стрелял, както се говореше преди ден. “Аз стрелях във въздуха със законно притежавания ми пистолет, след като простреляха сина ми”, каза Киров. Разследващите взели натривки от ръцете му и от дланите на Януш и Йончо.

Запитан защо племенникът му иска да го убие, Японеца обясни, че Йончо го бил поръчал през 2005 г., защото му бил “дал да управлява акции за 13 млн. лв.”. При атентата тогава Японеца оцеля по чудо. “Според мен предизвиках действията му да ме ликвидира, за да се облагодетелства”, каза ромският бос. Наскоро той научил от служители на ГДБОП, че Йончо го е поръчал и през 2003 г. Тогава в столичния кв. “Красна поляна” маскирани стреляха от мотор по Киров, който оцеля с рана в ръката. За този атентат обаче на съд е дадена бандата на Йосиф Йосифов-Костинбродския. В показанията си пред съда обаче той каза, че вярва на прокуратурата, защото е събрала “100-процентови доказателства”.

Японеца смята, че полицаите покровителстват племенника му.

“Него го държат и го пазят висши полицаи от Трето районно в лицето на Боби Василев и Атанас Василев Те са двама братя, които вчера ги заснехме пред ВМА”, обяви пред Нова Телевизия ромският бос.

“И забележете, Боби Василев, без да има такива правомощия от началника на СДВР, си е позволил да влезе в шокова зала, да види в какво състояние е синът ми, жив ли е, за да може да докладва на Георги Петров. Позволил си е да ме излъже, че го праща директора на СДВР да ме качи в колата и да ме закара в Софийско градско. Естествено, аз се усъмних и му казах, че няма как да тръгвам с него. После в директен разговор с директора на СДВР се оказа, че той не го е изпращал въобще. Още повече, че това не е негов район”, обясни разпалено Японеца. Твърди, че дори е плащал на един от полицаите.

“На този полицай съм плащал преди 15 г. по 1000 долара за това, че постоянно ми прибираше коли, които са купени от магазини и ги държеше по няколко месеца. Прибираха ми колите и казваха, че са с пренабити номера и трябва да плащам”, обясни Киров.

От МВР се въздържаха да коментират обвиненията на Японеца срещу служителите на Трето РПУ

Както и преди години, така и сега Киров отрече да е бил наркобос. Поясни, че за това е нужна група с касиер, килъри и други, каквито не той, а племенникът му Йончо имал. “Ние със синовете ми нямаме интерес да се занимаваме с наркотици”, отсече Японеца.

Присъствието на жандармерията в кв. “Факултета” е превантивна мярка, обясниха вчера от МВР. Но не само полицаи пазеха къщата на Киро Японеца. На улицата, която води до нея, дежуряха 7 младежи, които не допускаха пиле да прехвръкне.

“Обърни се или ще видиш”, заплашваха те, когато някой се приближи.

Циганите в квартала пък са на разнопосочни мнения за ромския бос.

“Той е добър човек, взема ни на работа и ни пази. Синовете му са учени и добри момчета”, каза младеж от “Факултета”. Той работил като строител за Японеца, който му плащал добре. Дори имало бус, който да го кара и прибира от работа.

Друг циганин на около 35 г., с къса коса, обаче скочи раздразнен при похвалите за Японеца. Обясни, че хората на Киров продавали наркотици и зарибявали малки деца. Родителите не смеели да се опълчат от страх.

Последвайте канала на

Novini.bg
4373 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.05.04 | 11:32

3
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2015.05.07 | 18:37

8
Ай. Сиктир с тия елени и сърни бе гей, ти си някъв откровен идиот

2015.05.05 | 08:30

7
Ей, нагло племе са това мaнгaлитe.

2015.05.05 | 08:30

6
Все едно гледам Тиквата. Нacpaн до уши, обаче нагъл.

2015.05.04 | 11:32

5
Циганска държава или циганска работа?Циганите ли работят за политиците или политиците работят за циганите?Наркодилърите ли работят полицията или полицията работи за мафията?

2015.05.04 | 11:24

1
За съжаление втората част от от изреченията са истината на твоите въпроси!!!
ВАЖНО!!!

2015.05.04 | 11:32

4
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2015.05.04 | 11:24

2
за наркотрафика търсете Бойко , премиера ..

Добави коментар

Водещи новини