Силен горски пожар бушува около Чернобилската АЕЦ в Украйна (обновена)

  • 28 април 2015 20:36

  • 3061
  • 1
Силен горски пожар бушува около Чернобилската АЕЦ в Украйна (обновена)
© gettyimages (архив)

Силен горски пожар бушува около Чернобилската АЕЦ в Украйна, съобщи БТА, цитирайки ТАСС.

Обстановката се е изострила поради силния вятър, написа в страницата си във Фейсбук украинският вътрешен министър Арсен Аваков. Резките пориви на вятъра създават сериозна заплаха за разпространяване на пожара в 20-километрова зона от централата. В обхваната от огъня зона има около 400 хектара гори, добави Аваков. Украинският премиер Арсений ЯценюкАрсений Яценюк Арсений Яценюк е украински юрист, икономист и политик. Роден е на 22 май 1974 г. в западния град е свикал комисията за извънредните ситуации, по тревога са вдигнати Националната гвардия и подразделения на МВР.

Няма промени в радиационния фонд в резултат на горския пожар край Чернобилската АЕЦ, сцена на най-тежката авария в историята на ядрената енергетика през 1986 г., заяви украинският премиер Арсений ЯценюкАрсений Яценюк Арсений Яценюк е украински юрист, икономист и политик. Роден е на 22 май 1974 г. в западния град, цитиран от ТАСС. "Ситуацията е нормална, няма промяна в радиационния фонд", каза Яценюк на киевското летище след завръщане от района на пожара, който окачестви като "най-мащабния" от 1992 г. "На първо място искам да ви успокоя, ситуацията е под контрол. До самата централа има около 20 км и нашата служба за извънредни ситуации достатъчно активно работи, за да спре разпространяването на огъня. Сега там действат три самолета, един хеликоптер и значително количество техника. Там са изпратени сили, включително на МВР, за ограничаване на пожара", добави той.

По-рано днес украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че ситуацията с пожара се е изострила поради силния вятър. Резките пориви на вятъра създават сериозна заплаха за разпространяване на пожара в 20-километрова зона от централата. В обхваната от огъня зона има около 400 хектара гори, добави Аваков. Според украинското министерство за извънредните ситуации пожарът избухнал днес следобед и се разпространил върху няколко стотин хектара, предаде АФП.

Около централата е установена 30-километрова забранена зона, която продължава да е заразена с радиоактивни частици, отбелязва Ройтерс. През февруари международни експерти предупредиха, че голямо количество опасни изотопи са останали в горите край Чернобил и може да се разпространят от горски пожари. Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, епицентърът на взрива през 1986 г., е покрит с бетонен саркофаг, който украинските власти планират да заменят с нов до 2016 година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3061 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.04.29 | 11:09

1
На скоро излезе филм че там няма никаква радиация и укрите и техните учители са распалили пожара да прогонят "любопитните"!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини