Метрото качва още 32 000 пътници

  • 28 април 2015 07:48

  • 1864
  • 0
Метрото качва още 32 000 пътници
© Булфото

Още 32 000 пътници ще ходят всеки ден на работа с метрото от 8 май. Тогава ще е готово разширението на подземната железница до Бизнес парка в столичният квартал „Младост” 4. Отсечката ще има 3 метростанции.

Първата спирка ще е пред магазин „Деница” и се нарича „Александър Малинов”. Втората ще е пред хипермаркет „Хит” на кръстовището на улиците „Москов” и „Балан”, а общинарите са избрали за име „Акад. Александър Т. Балан”. Последната станция ще е „Бизнес парк”, където до края на май ще е готов и паркинг за 110 коли.

В началото на април общината пусна и отсечката до аерогарата. Въпреки че разклоненията са две, един влак ще пътува към летището, а следващият - към Бизнес парка, а последната обща спирка преди разклонението е станция „Младост” 1. Двата участъка струват 119 млн. евро и са финансирани по Оперативна програма „Транспорт”.

Според прогнозите на „Метрополитен” новите станции ще намалят замърсяването на въздуха с 11 000 т вредни емисии годишно, а шумът ще падне с 15%.

В момента се строи продължението на втората линия с още една станция до ул. „Сребърна”, която ще е готова през юни 2016 г. Още тази есен ще започне строителството на най-тежкия участък от третата линия на метрото - трасето от бул. „Янко Сакъзов” до кв. „Красно село”, който ще осигури връзката с другите две метролинии и ще обслужи някои от най-натоварените райони на столицата. Стойността на проекта е около 800 млн. лева и включва 7,2 км ново трасе, 7 нови метростанции, изграждане на депо в кв. „Красно село” и доставка на 20 метровлака.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини