Осъдиха адвокат заради пледоария в защита на клиент

  • 27 април 2015 19:29

  • 2435
  • 1
Осъдиха адвокат заради пледоария в защита на клиент
©

Венцислав Точков от Велико Търново е осъден за клевета по частен път в качеството му на адвокат, съобщава Труд.

Казусът е безпрецедентен у нас и в други държави и затова доби популярност извън пределите на страната. Международният адвокатски съюз се възмути и се застъпи за юриста в специална декларация. Лично председателят Мигел Лоинас е изпратил в този смисъл послание до министъра на правосъдието Христо Иванов. В него се цитира международна съдебна практика и се настоява за преразглеждане на присъдата, Точков да получи право на обжалване. Потърпевшият правист вече е завел дело и в съда в Страсбург. Той няма нищо общо с шефката на Инспектората на ВСС Теодора Точкова, уточниха техни приятели.

Първа в подкрепа на 37-годишния юрист се обяви адвокатската гилдия в Търново. Колегите му събраха пари и платиха глобата от 4000 лв., наложена на техния колега. Решението на адвокатския съвет бе взето на събрание на колегията, в която членуват около 250 адвокати. "Смятаме, че колегата е осъден неоснователно от Окръжния съд в Русе. Решението е от края на миналата година", коментираха те. Точков е наказан заради произнесена пледоария в защита на свой клиент.

Необичайното дело срещу Точков било заведено, след като той поел ангажимент да бъде служебен защитник на 80-годишен мъж от Свищов, който имал дългогодишен спор с един полицай за имот. Наред с делбите срещу Христов били заведени няколко частни дела за клевета. Те се гледали в Русе и Бяла. "Клиентът ми страда от тежка форма на диабет и е с психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено от психическия тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител", казал в пренията си Точков.

Защитникът разясни, че в края на 2008 г . Христов получил осъдителна присъда заради закана за убийство. Жалил се пред различни инстанции срещу полицай Боян Славев. Блюстителят на реда от своя страна завел 5 наказателни дела от частен характер срещу пенсионера. За служебен защитник на едно от тях бил определен адвокат Точков. Заради отвод на съдии от Свищов делото се гледало в Районния съд в Бяла. След като излязло решението, било обжалвано в Русе. На съдебно заседание пред Окръжния съд в крайдунавския град на 3 октомври 2013 г. адвокат Точков произнесъл пледоария в защита на дядото. Полицаят се засегнал и завел дело срещу адвоката. Русенският районен съд оневинил защитника, но втората инстанция го осъдила. Окръжните магистрати преценили, че думите на Точков са клеветнически и го признали за виновен по чл. 78 а от НК, като му наложили глоба от 1500 лв. Уважили гражданския иск на тъжителя за сумата 2000 лв. и му присъдили разноски за близо 800 лв. Присъдата не подлежи на обжалване пред Върховен съд и е влязла в сила.

От документите по делото се вижда, че единствено младши съдия в състава подписал абсурдната присъда с "особено мнение". "Колегата Точков е защитавал правата на подсъдим. Адвокатският съвет във Велико Търново сезира Висшия адвокатски съвет (ВАС) за случая. ВАС прие декларация до Висшия съдебен съвет, в която остро осъди незаконосъобразния акт и поиска занапред да не се допускат подобни съдебни грешки", обясниха възмутени прависти. Със случая бе запознат и главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, който разпореди възобновяване на делото, за да бъде преразгледано.

"Вярвам в това, което правя. Боря се за истината и не бих се поколебал отново да кажа същото в защита на моя клиент, защото е подплатено с доказателства. Със защитната си реч не съм обвинил никого в престъпление", категоричен е Точков. Междувременно казусът с него бил представен и коментиран на форум "Правото на защита на защитата" в София от Марио Топчийски, който е член на Висшия адвокатски съвет. Така случаят стигнал и до Международния адвокатски съюз.

"Това съдебно решение се приема като сериозна заплаха за професията. Считаме, че предвид тежките нарушения на свободата на изразяване на адвокат в съдебната зала и съгласно задълженията на България като член на Съвета на Европа и страна по Европейската конвенция, да бъде преразгледано и да получи ефективно право на обжалване", казва в писмото си Мигел Лоинас.

Амбициозният великотърновски адвокат не крие, че продължава да е потресен от решението на Окръжния съд в Русе. Той смята, че то води до абсурд самата идея за съдопроизводство, поставя под въпрос правото на справедлив процес и възможността за защита. Как ще бъде упражнявано това право, ако защитникът е в постоянен страх самият той да не се превърне в подсъдим?", чуди се Точков.

Адвокатът припомня, че във всеки процес съдът приема едни или други твърдения на страните като недоказани, но това не ги превръща в състав на престъпления. "Ако например прокурорът поддържа недоказано обвинение, ще означава ли, че клевети подсъдимия? Поддържането на недоказани тези в съда не е въведено като престъпление, защото в противен случай едната страна в процеса винаги би подлежала на наказателна отговорност", разсъждава Венцислав Точков. „Благодарен съм на Адвокатската колегия в старата столица, на Висшия адвокат съвет и на всички свои колеги от цялата страна за единодушната подкрепа“, каза Точков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2435 1

Коментари 1

Добави коментар
АНОНИМЕН

2015.05.07 | 21:06

1
ВИЕКОЙ ЩЕ ОСЪДИ АДВОКАТА НА ЦВЕТАНОВ ,ЧЕ ИСКА ДА ГО ИЗКАРВА НЕВИНЕН ЗА 6 ПЪТИ НЕ . АМА ОБИКНОВЕННИТЕ СЕ ПОДСЛУШВАТ НАЛИ .............АМА ВИЕ ГОСПОДА МАЙ ИСКАТЕ ДА ПРЕМАХНЕТЕ АДВОКАТИТЕ, МЕДИИТЕ И ДА СИ СЪДИТЕ КАКТО ВИ ИЗНАСЯ . Е ТЕ ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ

Добави коментар

Водещи новини